közösségi összefogás

2021.02.04. 07:00

Hatvanöt madárodút helyeztek ki a Tőserdőben

Hatvanöt madárodút helyeztek ki szombaton a Tőserdőben, hogy otthont adjanak az énekesmadaraknak. A közösségi összefogásban részt vettek a helyi és környékbeli családok, óvodai és iskolai csoportok, intézmények és vállalkozások egyaránt.

Vajda Piroska

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Liptai Aniko

Madari Róbert polgármester köszöntőjében elmondta, a kezdeményezésnek több célja is van. Azon túl, hogy jó közösségépítő megmozdulás, fontos, hogy még szebbé tegyék a Tőserdőt és megóvják annak madárvilágát. Azt is hozzátette: minden odú sorszámozott és egyedileg jelölt, így a tulajdonosa nyomon tudja követni, hogy mi történik az általa vásárolt odúval. A jövőben létrehoznak majd egy interaktív térképet is, hogy mindenki biztosan megtalálhassa az örökbe fogadott odúját.

Madari Róbert szerint különösen fontos, hogy ezekben a nehéz időkben megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek segítik a közösségi összefogást és élményt nyújtanak az embereknek. Ez a projekt pedig a közösségi szellem erősítése mellett még arra is lehetőséget nyújt, hogy a gyermekek is megismerkedhessenek a környezetük madárvilágával, ezáltal közelebb kerülnek a természethez és sokkal inkább magukénak érzik a Tőserdőt.

Bártol István, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, hogy a kihelyezett odúk apró termetű énekesmadaraknak készültek, melyeket az önkormányzat által kezelt egyedi magyar kőrises ártéri erdőben helyeznek el. A madarak aztán a fészekanyagokat lerakják és otthonná alakítják az odúkat. Ennek a projektnek kiemelt célja az is, hogy a madárpopuláció növekedjen, a szúnyogok létszáma pedig csökkenjen általuk – érvelt a szakember.

A közösségi összefogásban részt vettek családok, óvodai, iskolai csoportok, intézmények, vállalkozások
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában