Végső István

2021.02.25. 20:08

Emlékiratot készített a halasi helytörténész Garbai Sándorról

Végső István Garbai Sándor a tanácsköztársaságról és a zsidóságról címmel memoárt írt.

Pozsgai Ákos

Végső István

Fotó: Pozsgai Ákos

Garbai Sándor a tanácsköztársaságról és a zsidóságról címmel, a Clio Intézet gondozásában jelent meg Végső István kiskunhalasi történész kötete. A memoár egyedi képet fest a kiskunhalasi születésű, de végül Budapesten karriert befutó szociáldemokrata politikusról, a 20. század első felének magyar munkásmozgalmi történéseiről és az emigrációról – írta az olvasóknak szóló ajánlójában Gellért Ádám, a mű egyik szerkesztője, a kötet másik szerkesztője Fóris Ákos.

Garbai Sándor formailag a vezetője volt a Magyarországi Tanácsköztársaság legfelsőbb állami szervének, a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Az általa írt levélfolyam 1945 és 1947 között született, amikor Garbai a szociáldemokraták történetírójának, Perneki Mihálynak a kérésére – egy készülő életrajzi könyvhöz – vetette papírra visszaemlékezéseit. A volt kormányzótanácsi elnök párizsi emigrációjából küldte kézzel írt önéletrajzi leveleit, melynek gépelt változata 1172 oldal.

Végső István azokat a leveleket válogatta ki, amelyek Garbainak az 1919-es eseményekre és a zsidóságra vonatkozó leírásait tartalmazzák. A halasi történész a 236 gépelt oldal terjedelmű anyag közlésével nem törekedett a teljességre, a fenti két témához szorosan nem tartozó történelmi, politikai és gazdasági ügyekből csak néhány fontosabb szövegrészt emelt ki.

Végső István
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában