hóbort / videóval és galériával

2021.01.17. 15:30

Mínusz 5 fokban vettek jeges fürdőt a bátor kecskemétiek

Hat kecskeméti férfit kísértünk el vasárnap, mínusz 5 fokban, hóesésben egy jeges fürdőzésre. Bemelegítésként csákánnyal fel kellett törniük a vastag jeget a tavon, majd jöhetett a merülés. Dermesztő „mutatvány”, de legtöbbször őszintének tűnt a mosolyuk!

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

– Muszáj jönnöd, bikinis lányok is lesznek a közönségben! – hangzott el induláskor a vicces biztatás, miután valaki megosztotta kétségeit a többiekkel: lehet, hogy ő mégsem fog merülni. Persze nézőkről szó sem volt, azonban a jó hangulat végig megmaradt a csapatban, a mínusz 4-5 fok ellenére is.

A hat résztvevő közül Szemlér Ákos a legrutinosabb. A kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola testnevelő tanára egy éve már mesélt a Baon.hu-nak az elsőre sokaknak talán őrültségnek tűnő, számára viszont természetessé vált szokásáról, a jeges fürdőzésről. Pár éve egy barátja javaslatára kezdte a hidegadaptációt, a szervezet hidegtűrő képességének fejlesztését, majd felvetődött benne, hogy kipróbálná a jeges vízben való merülést is, hiszen ez gyorsítja a szövetek regenerációját, javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert is.

Mint Ákos elmondta, fokozatosan rájött, hogy

a hideg víztől való irtózásunk nem fiziológiai eredetű,

hanem úgymond ez is „agyban dől el”. A szívbetegek kivételével gyakorlatilag bárki fel tudna készülni egy dermesztő mártózásra.

Szép fokozatosan megtanulta a szükséges speciális légzőgyakorlatokat, majd egyre hidegebb vizekben merült. Eleinte otthon, a kádban, majd egy kertben ásott gödörben „wellnessezett”, ezen a télen pedig egy kecskeméti pihenőpark tavában fürdőzik hétvégente.

Időközben környezetében híre ment extrém hobbijának, és több barátja is csatlakozott hozzá.

Most vasárnap némi előkészületre is szükség volt, hogy a csapat bemehessen a tóba, ugyanis jó

7-8 centis jégpáncél fedte a vizet.

Csákányokkal törték fel, majd Ákos előrement, hogy a jégdaraboktól megtisztítsa az alkalmi medencét, hiszen ezek könnyen megvághatják a fürdőzőket.

Végül négyen – Szemlér Ákos mellett Fest Ákos, Mézes Tamás és Kónya József – vetkőztek neki, és ereszkedtek be lassan a tóba. Volt, aki fél percig maradt, a legrutinosabb két Ákos viszont hosszú percekig, és tényleg úgy tűnt, hogy meg se kottyan nekik.

– Most egy kicsit azért nehezebb volt az átlagosnál, mert háromszor mentem be és jöttem ki, ettől megtörik a koncentráció, ami nagyon fontos. Most ezzel járt, hogy nagyon vastag volt a jég. Szívesen vállaltam „a takarítást”, örültem, hogy jöttek a srácok. A légzésre kell nagyon figyelni, hiszen automatikus reakció lenne, hogy elkezdjük kapkodni a levegőt, ezt kell kiküszöbölni és hosszan lélegezni. Számomra egy ilyen fürdőzés olyan, mintha visszaröpítené a tudatunkat a civilizáció előtti időkbe, amikor az ember a természetben, a természet közelségében élt. Ma már sok minden más leköti a figyelmünket, de ezek a képességeink megvannak, elő lehet őket hívni – csak nem a fotelben ülve – mondta Ákos mosolyogva, aki levezetésként pár tucat fekvőtámaszt is lenyomott a parton.

– Mindig szerettem a hideg vizet, sose értettem, ha valaki emiatt nem jött fürdeni. Külföldön, egy forrásnál kezdtem el az átlagosnál hűvösebb vízben való merülést, és kiderült, hogy elég jól bírom. Aztán csatlakoztam Ákoshoz. Soha nem volt probléma, de bevallom, az első alkalmak után rohantam haza, és beleültem egy kád meleg vízbe. Most, ha bemegyek, pár perc után már nem érzek hőfok-különbséget a testrészeim között, nem érzem úgy, hogy lefagynak a lábujjaim, letörik a karom. Le tudok bukni a víz alá, ami kezdetben ijesztőnek és lehetetlennek tűnt. Élvezem az egész fürdés szépségét, a nyugalmat, a gyönyörű környezetet, most a hóesést is. Mi nem a sorsot akarjuk kísérteni, és bebizonyítani, hogy bárkinél keményebbek vagyunk. Nem szoktunk a határig elmenni, előbb kijövünk a vízből. Az a célunk, hogy újra és újra átéljük azt a hihetetlen lelki békét, amit mindig megtapasztalunk, és nem mellesleg immunizáljuk magunkat ebben a vírusos helyzetben – tette hozzá Fest Ákos, aki felhívta a figyelmet: mutatványuk azért nem nélkülözi a veszélyt, ezért senki ne próbálja ki egyedül!

Mézes Tamás fél éve kezdte el a hideg vizes zuhanyozást és a légzőgyakorlatok elsajátítását. Éppen múlt hétvégén merült először a tóban, a vasárnapi volt a második alkalom, hogy jeges fürdőt vett. Először fél percig volt bent, majd kis szünet után másodszor is megmártózott, akkor már hosszabban.

– Abszolút nem volt kellemetlen, inkább furcsa. Mikor kijöttem, akkor azért fáztam, de pár perccel utána már elkezd átjárni a kellemes melegség. Amikor csak tehetem, jövök újra – mondta Tamás, aki szerint nem árt, ha a jeges fürdőzés mellett sportolunk is, ő sokáig futott, most pedig ju-jitsu-zik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában