BAJA

2021.01.12. 18:30

A bajbajutottaknak segítenek a gyűjtéssel

Mint arról hírportálunkon is többször beszámoltunk, Horvátország területét súlyos földrengés érte. Tizenharmadik napja mindennap reng a föld, hol kevésbé, hol erősebben.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

– Igen súlyos a helyzet Horvátországban. Sem nyugalmuk, sem nappaluk, sem éjszakájuk nincs az embereknek. Vannak, akik az erős földrengés óta nem aludtak. A három város, Sziszek, Petrinja, Glina esetében, már amennyire lehet, rendeződött a helyzet, de a környező településeken igen súlyos állapotok vannak még. Errefelé az emberek földműveléssel, állattartással foglalkoznak, és nem tudják otthagyni az állataikat, ott ülnek sokan a szabad ég alatt a romhalmazok mellett – mondta el hírportálunknak Markovics Józsefné, a Bajai Horváth Önkormányzat elnöke.

Hozzátette: napi kapcsolatban vannak a sziszeki püspökséggel, a helyi karitász- és Vöröskereszt-szervezetekkel, illetve kisebb településeken is vannak kapcsolataik, pontosan tudják, mire van szükségük az ott élőknek.

– A hideg és a hó beálltával jelenleg gumicsizmákat, esőköpenyeket kérnek, de az élelmiszerraktárak is kifogyó félben vannak, meleg takarókra is mindig szükség lesz. A járvány ott sem szünetel, így folyamatos az igény a tisztítószerekre, fertőtlenítőszerekre és egészségügyi csomagokra. Az időjárás alakulásával a legnagyobb szükség az újjáépítéshez szükséges anyagokra, illetve szakemberek segítségére lesz – tette hozzá az elnök.

Markovics Józsefné, aki egyben az Országos Horvát Önkormányzat alelnöke és a Magyarországi Horvátok Szövetségének tagja, felhívta a figyelmet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnökével történt egyeztetésre, a közös adománygyűjtésre is. Bács-Kiskun megye minden településén arra kérik a lakosokat, hogy csatlakozzanak a „Segítsen Ön is egy családnak” gyűjtéshez. A felhívás tartalmazza, hogy mire lenne ténylegesen szüksége a bajbajutottaknak. Az adományokat hétfőtől péntekig, délelőtt 8 és délután 4 óra között adhatók le Baján, a Táncsics Mihály utca 15. szám alatt, a Bácskai Horvátok Kulturális Központjában, de telefonon is jelezhetik segítő szándékukat a 06-70/977-9544-es számon.

Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában