Veletek vagyunk! – üzenték a kecskeméti katonák Halasról

A kecskeméti katonák a kiskunhalasi járványkórházban is segítik a koronavírus elleni védekezést.

Zs. D.

– Alakulatunk katonái a megfelelő szakmai felügyelet mellett igyekeznek tehermentesíteni az egészségügyi dolgozókat a kiskunhalasi kórházban is olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők. Ebben a nehéz időkben is számíthattok katonáinkra! Veletek vagyunk! – írta keddi " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-posztjában a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. A szöveghez képeket is mellékeltek, melyeken az látszik, hogy a katonák a kiskunhalasi kórház raktáraiban, illetve az épület előtt, a beléptetésnél segédkeznek.

A kórház bejáratánál segítik a beléptetést. Fotó: Facebook/MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa, Iványi Balázs korábban arról beszélt az M1 aktuális csatornán, hogy a tavaszhoz képest mintegy kétszer annyi katona vesz részt most a koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokban. Iványi Balázst annak kapcsán kérdezték, hogy a Magyar Honvédség egy kisfilmet készített a katonák vírushelyzetben végrehajtott feladatairól.

Az őrnagy elmondta: az ország lakossága számos helyen találkozhat most a katonákkal az ország legkülönbözőbb pontjain. A film célja, hogy bemutassák, hol, milyen formában, miért találkozhatnak a katonákkal, mit csinálnak ott, és mivel segítik a járvány elleni védekezést.

Iványi Balázs kiemelte: az egészségügyre hárul most a legnagyobb teher, az ő munkájukat is nagyban segítik a katonák. A tavasz óta működő kórházparancsnoki rendszerben 60 katona vesz részt. Továbbá több mint 1100 katona az ország 93 kórházában segít azokban a feladatokban, amelyekhez nem kell egészségügyi végzettség, mint például adminisztratív feladatok, beléptetés-ellenőrzés, anyagmozgatás, logisztikai feladatok.

A katonák a kórház raktárában is segédkeznek. Fotó: Facebook/MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis

Ezen felül az utcákon, közterületeken is több helyszínen, nagyobb létszámban segítik a katonák a rendőröket a járvány elleni védekezés érdekében hozott szabályok betartásának ellenőrzésében. Továbbá mintegy 22 kormányzati épületnél, külképviseletnél is ott vannak a katonák.

Iványi Balázs azt is elmondta: van még tartalék a rendszerben, szükség esetén további katonák is bevonhatók a járvány elleni védekezésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában