Kiskunsági Nemzeti Park

2020.12.29. 20:58

Újabb két Bács-Kiskun megyei terméknek adták meg a védjegyet

Két méhész egy-egy ízletes méze kapta meg idén a Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjegy használatának a jogát. Immár 31 termelő több mint 100 terméke viseli a Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjegyet.

Petőfi Népe

Szomor Balázs

Forrás: Petőfi Népe

Ács Gyula dömsödi méhész 2010 óta űzi a szakmát 60 méhcsaláddal. A Virágok Aranya Családi Méhészet állóméhészettel gazdálkodik Ürbőpusztán. A méhek röpkörzetén belül minimális a nagyüzemi növénytermesztés, a szorgos rovarok vegyszermentes legelőkön és kaszálókon gyűjtik a be a folyamatosan változó virágkínálatból az aranyló nektárt.

A védjegyet vegyes virágméze nyerte el.

Szomor Balázs 2013-ban vásárolta meg az első méhcsaládjait, jelenleg 40 családdal méhészkedik. A Szomor Méhészet méhei Tázlár mellett, Natura 2000-es területen, április-május hónapokban gyűjtik az ilyenkor tömegesen virágzó galagonya nektárját. Több kilométeres körzetben nincs mezőgazdasági művelés, így a méhek a galagonyára tudnak koncentrálni. Mivel kis méretű kereteket használ, minden áttelepülés előtt teljesen ki tudja pörgetni belőlük a mézet, ezért a fajtamézek nem keverednek, karakterükben jól elkülönülnek egymástól. A védjegyet a galagonyaméze nyerte el.

A park honlapjának beszámolója szerint a védjegyet kizárólag védett természeti területeken, vagy Natura 2000 területeken megtermelt olyan termékek és szolgáltatások kaphatják, amelyek megfelelnek a tanúsítványi feltételeknek. Kiemelt szempont, hogy

a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait,

továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő-kínálatára alapozva végezze.

Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez. A védjegy használati jogának odaítélésekor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

Szomor Balázs
Fotó: Petőfi Népe

A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén előállított védjegyes termékek között az élelmiszerek vannak többségben: mézek, sajtok, kolbászok, szörpök, lekvárok, valamint borok. A kézműves portékák között szerepel szappan, szalmadíszek, fából készült termékek és ékszerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában