Kötelező az elővétel, de azért még a sofőrök is adnak jegyet

Mint arról korábban beszámoltunk, de­cember 1-jétől, azaz keddtől bővült azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnt az autóbusz-vezetői jegyértékesítés.

Márton Anna, Hraskó István

Kedden többen még a buszon vettek jegyet Kecskeméten

Fotó: Hraskó István

A Volánbusz döntése, miszerint december elsejétől elővételben kell jegyet váltani a járatokra, Baját is érintette. A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt vezették be a változást, ezzel is szeretnék elkerülni a személyes érintkezéseket. Csakis előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra. A pénztárak nyitvatartása alatt az autóbusz-vezetőknél nem vásárolható semmilyen jegy.

Tapasztalataink szerint kedd reggel nem volt fennakadás a bajai járatokon, legtöbben megváltották a jegyet előre, volt aki online vásárolta meg, de olyan is várt a busz érkezésére, aki tőlünk hallott az új szabályról és gyorsan megvette a helyi pénztárnál. A koronavírus-járvány első hullámában már volt hasonló intézkedés, akkor is zökkenőmentes volt az átállás, mondták az utasok. A fiatalok már szinte csak online vesznek jegyet, érdemes követni példájukat, ezzel is csökkenthetjük a személyes érintkezések számát. Információink szerint kéthetes türelmi időt adtak az átállásra.

Kecskeméten hétköznapokon már reggel fél 6-kor nyit a pénztár a Noszlopy Gáspár parkban lévő autóbusz-állomáson. Több utast láttunk itt megvenni a jegyét, volt, aki mindig így szokta, más az előző napokban értesült a változásról. A buszoknál nem volt fennakadás, tapasztalataink szerint senkinek sem kellett leszállnia amiatt, hogy nem volt előre vásárolt jegye, a sofőröknél ugyanis a beharangozott módosítás ellenére lehetett váltani tikettet, ezt több járatnál láttuk. Megkérdeztük a Volánbusz sajtóirodáját, ez miként lehetséges, de választ lapzártánkig nem kaptunk. Vélhetőleg arról van szó, hogy Kecskeméten is adnak az utasoknak egy rövid időszakot az átszokásra.

Kedden többen még a buszon vettek jegyet Kecskeméten
Fotó: Hraskó István

 

Türelmesek az első napokban

Kedden délután a társaság válaszolt megkeresésünkre. Mint írták, az intézkedés december 1-jén életbe lépett, az autóbusz-vezetők is tájékoztatást kaptak róla. A bevezetés első napjaiban azonban – amíg minden utashoz eljuthat az információ – a fedélzeten is lehetővé teszik a jegyváltást, amennyiben egyébként az utas már nem érné el a járatot – írták. Ezzel együtt kérik az utasokat, hogy az érintett állomásokon – így Kecskeméten és Baján is – a pénztári nyitva tartás ideje alatt a pénztárakban váltsanak jegyet.

Közleményük kitér rá, hogy a jegyváltásra a társaság honlapján elérhető vásárlási lehetőségek, valamint a mobiljegyes értékesítés is az utasok rendelkezésére áll. A vasúti és autóbuszos közösségi közlekedés összehangolásával párhuzamosan folyamatosan bővül a MÁV applikációban megvásárolható autóbuszos díjtermékek köre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában