Beruházás

2020.12.27. 07:00

Felújítják a Jászszentlászló és Móricgát közötti utat

Huszonkét év reménykedés után végre teljes hosszában felújítják a Jászszentlászló és Móricgát közötti utat. Az elmúlt öt év során az alig ötszáz lelket számláló falu több mint 336 millió forintot nyert különböző pályázati forrásokból. A fejlesztésekről Csontos Máté polgármester számolt be hírportálunknak.

Tapodi Kálmán

A közelmúltban egy székelykapuval is gazdagodott a település

Fotó: Tapodi Kálmán

– Hamarosan megvalósulhat egy régi álmunk, hiszen a közelmúltban megjelent kormányrendelet szerint végre teljes hosszában felújítják a Jászszentlászló és Móricgát közötti utat. Mindez már egy 22 éves adósság, és csak részleges felújítás volt az útszakaszon, de most egészen a felsőmóricgáti faluszélig elkészülhet az út két éven belül, amit már nagyon vártak az itt élők – mondta el Csontos Máté polgármester, aki örömmel újságolta, hogy 2015 októberétől így összesen 336,6 millió forintot nyertek a különböző pályázatokon.

Mint a faluvezető hozzátette: a szűkös költségvetés mellé szükség is van ezekre a forrásokra. A már megvalósult fejlesztéseket követően vannak további terveik is. Így például szeretnék felújíttatni a faluházat, ahol energetikai korszerűsítéseket, aljzat- és nyílászárócseréket is terveznek.

– Öt éve egy kilencszemélyes kisbusz vásárlása volt az első a sorban, aminek beszerzésére 10 millió forintot fordíthattunk. A járműnek a beteg- és az ételszállításban azóta is nagy hasznát vesszük – sorolta Csontos Máté, aki elmondta, van még két másik kisbuszuk is, amiknek a tanyagondnoki feladatok ellátásában veszik hasznát, valamint az óvodások és iskolások szállításában jut szerep.

A Magyar Falu Program révén további fejlesztések is megvalósulhattak, így például a művelődési ház tetőterének rendbetételére több mint 5 millió forintot fordítottak. A falu­programból a temetői ravatalozó felújítására 5,6 millió forintot, a temető kerítésére pedig további 4,6 millió forintot költhettek.

A belterületi utak mellett a külterületi utak gondozása is fontos feladata az önkormányzatnak. A munkák során nagy hasznát veszik a 9,1 millió forintért vásárolt, új traktornak, egy 450 ezer forintért vásárolt gyűrűs hengernek, valamint annak az ágvágónak, amit 4,2 millió forintért sikerült beszerezni.

Az önkormányzat irányítója volt annak a pályázatnak, aminek során 17 darab tanyai napelemes kis erőművet szereltek fel, több mint 41 millió forint értékben. A helyi művelődési ház energetikai korszerűsítésére 59 millió forint jutott a területfejlesztési forrásból.

A közelmúltban egy székelykapuval is gazdagodott a település
Fotó: Tapodi Kálmán

Járdaépítésre 15 millió forint támogatást kaptak

– A Jászszentlászló és Móricgát közötti közút 2,5 kilométeres szakaszának felújítása 150 millió forintba került. A belterületi járdák építésére 15 millió forint támogatást kaptunk, míg a Belügyminisztériumtól két részben 10-10 millió forintot fordíthattunk a belterületi utakra. Azt pedig kormányrendelet írja elő, hogy 2022-ig el kell

készülnie a Jászszentlászló és Móricgát közötti út felújításának is, ami mintegy nyolc kilométeres szakaszt érint – közölte Csontos Máté, aki 2018-ban az „Év polgármestere Bács-Kiskun megyében” oklevelet vehette át a megyei önkormányzattól. A településvezető arról az örömhírről is beszámolt, hogy több mint huszonhétmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a móricgáti református egyházközség a Magyar Falu Program keretében egy vendégház létesítésére. A beruházás már elkezdődött és várhatóan a nyáron birtokba is vehetik az első vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában