Orgovány polgármestere is elkapta a koronavírust

Elkapta a koronavírust Gál Szilvia, Orgovány polgármestere. A településvezető immár 13 napja, első tüneteinek jelentkezése óta tartózkodik otthonában. Gál Szilviát telefonon értük el.

Horváth Péter

Forrás: Shutterstock

– Már jól vagyok – kezdte beszámolóját Gál Szilvia az immár csaknem két hete tartó koronavírus-fertőzésről. – Ahogy észrevettem a betegség első tüneteit, önkéntes karanténba helyeztem magam és protokoll szerint felvettem a kapcsolatot a háziorvossal, aki elküldött tesztre, ami pozitív lett. Az iránymutatásoknak megfelelően itthon gyógyulok. Szerencsére esetemben könnyű lefolyású a betegség – mondta Gál Szilvia, aki a tipikus tünetek nagy részét tapasztalta magán: először hát-és nyakfájás jelentkezett, majd a dereka és a lábai kezdtek fájni és égő érzés is jelentkezett a bőrén, végül pedig elment a szagérzékelése. Sem láza, sem hőemelkedése nem volt.

– Először a stressz hatására gyanakodtam a hátfájásnál, de amikor égni kezdett a bőröm, akkor már sejtettem, hogy a betegségről lehet szó, ekkor döntöttem már a tesztelés előtt az önkéntes karantén mellett – mondta a polgármester, aki szeptemberben egyszer már önkéntes karanténba vonult, mert kontaktusa volt egy fertőzöttel. Akkor negatív volt a tesztje.

Gál Szilvia elmondta, hogy a polgármesteri hivatal dolgozóit is tesztelték, mindenkit negatív eredménnyel, így zavartalanul folyik a munka a Községházán, hozzátéve, hogy ő maga igyekezett állapotához mérten megtalálni az egyensúlyt a munka és a pihenés között. A polgármester lassan gyógyul csak a betegségből.

– Ugyan nincsenek súlyos tüneteim, de nagyon lassan gyógyulok és a fizikai állóképességem jelentősen rosszabb, már egy kis házimunkába is beleremegek, de az általános fizikai jóllétemet egyre inkább visszanyerem. Még mindig fáradékony vagyok, a betegség elején pedig rengeteget aludtam, annyira nem volt energiám. Az első néhány napban előfordult, hogy csak fájdalomcsillapítóval tudtam elaludni – mondta a polgármester, aki nem tudja, hogy hol fertőződhetett meg.

Minden biztonsági előírást betartottam, viseltem a maszkot, tartottam a távolságot és gyakran mostam kezet. Ez is rámutat az egyéni felelősségvállalás fontosságára, arra, hogy nem lehetünk elég óvatosak. Az én betegségem enyhe lefolyású volt, de nem lehet tudni, hogy ki hogyan reagál a vírusra. Sose felejtsük el, hogy a vírus itt van velünk!

– mondta Gál Szilvia, hozzátéve, hogy Orgoványon is több esetet regisztráltak már, hiszen a betegség esetében nincsenek településhatárok.

A betegség és az izolációs helyzet lelki oldaláról is beszélt a polgármester. – Munkámból eredően is mindig közösségben vagyok, személyesen tartom a kapcsolatot a település lakóival és a hosszú ideje fennálló elválasztottság igen megterhelő lelkileg – mondta és kiemelte, hogy nagyon sok támogatást, biztatást kapott szűkebb és tágabb környezetétől és nem egyszer előfordult, hogy egy kis ajándékot talált kapujában, így mindvégig azt érzi, hogy nem maradt egyedül. Arról is szólt, hogy milyen volt megtudni, hogy elkapta a rettegett betegséget.

– Amikor kimondták, hogy pozitív a tesztem, teljesen más motivációt kaptam. Addig, amíg nem tudtam pontosan, mi a baj, bizonytalanságban voltam és attól féltem, hogy elkaptam. Miután megtudtam, hogy beteg vagyok, megszűnt a félelmem és arra koncentráltam, hogy minél előbb meggyógyuljak – mondta.

A polgármester elmondta, hogy szándékai szerint hétfőn, negatív teszteredmény után tér vissza a munkába.

Ügyeleti rend az óvodában

Gál Szilvia elmondta, hogy kedden tesztelték az orgoványi óvoda dolgozóit koronavírusra, a teszt többek estében pozitív eredményt mutatott. A szaporodó megbetegedések miatt már hétfőn ügyeleti rendre váltott az intézmény. Több szülő jelezte, hogy a járvány elmúltáig otthon tartaná gyermekét.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában