Komolyan veszik a kijárási tilalmat a kecskemétiek

Szerdán kijárási tilalom lépett életbe, néhány esettől eltekintve este 8 és hajnal 5 óra között tilos az utcára menni. Szerdán este körbejártuk Kecskemét utcáit, hogy megnézzük, mennyire tartják be az emberek az új szabályt.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán újabb szigorításokról számolt be, melyeket azért vezettek be, hogy lassítsák a koronavírus-járvány terjedését.

Az új szabályok egyike, hogy november 11-től 20 és 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe. Szerdán este 8 óra után útra keltünk, hogy megnézzük Kecskeméten betartják-e az új szabályt.

Ahogy a videón is látszik utunk során több gyalogossal és kerékpárossal is találkoztunk, de jó néhány autót is láttunk közlekedni a megyeszékhely utcáin, de elmondható, hogy sokkal kevesebben voltak Kecskemét utcáin, terein, mint egy átlagos hétköznap este.

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján a kijárási tilalommal összefüggésben elmondta: este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén lenni. Ez alól a munkavégzés jelent kivételt, valamint ha valaki a munkahelyére megy, vagy onnan tart az otthonába, szálláshelyére. Szintén kivételt jelentenek a versenyszerűen sportolók, ők az éjszakai kijárási korlátozások idején is elhagyhatják az otthonukat, ha edzésre, sportrendezvényre mennek, vagy épp az edzésről, sportrendezvényről tartanak haza.

A kijárási tilalom alóli mentesüléshez a „munkavégzésről szóló igazolás” nyomtatvány kitöltése szükséges, amit a koronavirus.gov.hu oldalról, a police.hu, valamint a kormany.hu oldalról lehet letölteni. A nyomtatványt a munkáltató tölti ki és visszavonásig érvényes. Az igazolást a munkavállalóknak maguknál kell tartaniuk és rendőri intézkedés esetén fel kell tudniuk mutatni.

Ugyancsak el lehet hagyni a lakóhelyet vagy szálláshelyet kutyasétáltatás céljából, de csak 500 méteres körzetben. A kutyafuttatók nyitvatartásáról, vagy bezárásáról a települési önkormányzatok dönthetnek.

A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és munkájukban a honvédség hivatásos állománya is segítséget nyújt. Ha valaki megfelelő indok nélkül tartózkodik az utcán éjszaka, a helyszíni bírság 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, de ismételt szabálysértés esetén 200 ezer forintig is terjedhet, míg szabálysértési eljárásban a bírság összege az 500 ezer forintot is elérheti.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában