tervek

2020.10.10. 07:00

Több rendezvényt szerveznének a kecskeméti Rózsakertben

Május végén vette át a Katona-gimnáziummal szemben lévő Rózsakert gondozását a Hírös Cédrus Egyesület. Nemcsak azt tűzték ki célul, hogy megőrizzék az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kert szépségét, hanem szeretnének itt rendszeresen eseményeket szervezni.

Hraskó István

Szeptember közepén sikeres kiállítás helyszíne volt a Rózsakert

Fotó: Bús Csaba

2008-ban merült fel először a Rózsakert létrehozásának ötlete, a Kecskeméten megtartott Nemzetközi Rózsakonferencián. Végül a kecskeméti székhelyű Magyar Rózsabarátok Társasága vállalta, hogy felajánlásokból és önkéntesek bevonásával megvalósítja a kertet a Boldogasszony téren, ez 2014-ben történt meg végül. Megálmodója, tervezője és egyik gondozója Hegedűs Ágoston, a társaság elnöke volt, akinek köszönhetően évről évre rengeteg szép rózsában gyönyörködhettek a kecskemétiek és a városba ellátogatók.

Guszti bácsi viszont idén év elején kérte az önkormányzattól, hogy korára való tekintettel vegyék át tőle a kert üzemeltetését. A Hírös Cédrus Egyesület kapta meg a feladatot, és az már kezdetben is látszott, hogy ez a vállalás jól passzol az egyesület egyik fő célkitűzéséhez: a társadalmi idősödés kecskeméti programjához kapcsolódóan az aktív idősödés támogatásához, vagyis többek között a dolgozni, tevékenykedni kívánó helyi nyugdíjasok foglalkoztatásának és hasznosságérzésének növeléséhez.

A Rózsakert rendben tartását szakmai iránymutatás mellett eddig is önkéntesek segítették: ők tisztították meg a gyomtól, szedték össze az esetleg eldobált szemetet. A tizennyolc virágágyásból tizenegyet „örökbe is fogadtak”, azaz megbeszélték, ki melyikért felelős. Most hozzájuk újabb lelkes önkéntesek csatlakoztak a CédrusNet Kecskemét Program közösségéből, akiknek a kertészkedés egy remek alkalom a találkozásra, beszélgetésre is. Lakó-Tóth Edit, az egyesület elnöke elmondta: a metszést, permetezést és az öntözést továbbra is szakemberek tanácsai alapján végzik el, ebben az évben Hegedűs Ágostonra bátran támaszkodhatnak bármilyen kérdés esetén. A tervek szerint a jövőben táblán fog szerepelni a virágokról gondoskodó önkéntesek neve, ez az áldozatvállalásuk elismerése lenne.

Lakó-Tóth Edit azt sem titkolja: amellett, hogy a Rózsakertet megtartják eddigi szépségében – melyhez további komoly kertészeti szaktudás bevonására is szükség van –, több új elképzelésük is van. Nemcsak arra kell gondolni, hogy kicserélnék az elhasználódott öntözőrendszert, hanem – ahogy fogalmazott – a város szívében lévő ékszerdobozt szeretnék még jobban megtölteni élettel, hogy minél többen felfedezzék varázslatos hangulatát.

Nyár elején nagy sikerrel megszervezték a „Szedj magadnak levendulát!” közösségi akciót, melynek során a látogatók adomány felajánlásért cserébe szabadon vihettek a kedvelt illatos gyógy- és dísznövényből. Majd fotópályázatot hirdettek, és nagy meglepetésükre egy egész sorozat művészi fényképet is kaptak Gyenes Katától, akinek képeiből aztán Rózsák tánca címmel szabadtéri kiállítást is rendeztek, a Kecskemét City Balett közreműködésével. Ilyen programokból jövőre várhatóan több lesz a Rózsakertben. Az egyesület elnöke elárulta, hogy az ünnepekhez kapcsolódóan is lesznek ötleteik. Célkitűzéseik között szerepel még, hogy a közeli iskolák diákjaival is jobban megismertessék a kertet, megszerettessék a rózsákat és esetleg a szeniorok mellett őket is bevonják a gondozásába, ha kedvük van.

Szeptember közepén sikeres kiállítás helyszíne volt a Rózsakert
Fotó: Bús Csaba

A kertben sajnos előfordulnak rongálások

Azt több látogató is tapasztalhatta, hogy a kertben időnként sajnos előfordulnak rongálások – a nyáron például eltörték az egyik pad támláját –, vannak, akik szemetet dobnak el, és az ott hagyott borosüvegekből, cigicsikkekből az is nyilvánvaló, hogy egyeseknek itt kezdődik vagy ér véget a buli. Lakó-Tóth Edit elmondta, hogy a kert közterület, és bár kerítéssel körbekerített, zárható kapukkal, megítélésük szerint nem lenne kevesebb a rongálás, ha zárnák a kertet, a nyitott kapuknak viszont nagyobb a közösségi haszna. Mindenesetre felvették a kapcsolatot a polgárőrséggel, hogy járőrözéseik során tegyenek a kertben is kitérőt. Talán a fokozott polgárőri jelenlét és a kihelyezett térfigyelő kamera is visszatartó erőt jelenthet a randalírozókra. Új egyesületként a Rózsakert gondozására fordítható költségkeretük egyelőre elég szűkös, a szükséges karbantartásokra, növényápolásra éppen elegendő. Próbálkoznak több irányba, hogy ezen a téren is előre tudjanak lépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában