GALÉRIÁVAL

2020.10.21. 11:30

Sokan szabálytalanul kelnek át a kecskeméti négysávos Batthyány utcán

A kecskeméti négysávos Batthyány utcán rendszeresen keletkeznek veszélyes szituációk amiatt, hogy a gyalogosok nem csak a kijelölt átkelőhelyeken mennek át egyik oldalról a másikra.

Hraskó István

Batthyány utcán szabálytalan átkelés.

Fotó: BUS CSABA

A Batthyány utca árpádvárosi szakaszán három zebra van, az egyik a rendőrség épületénél, egy másik a közepén, a Tóth László sétány végénél, és végül a Rávágy téri lámpás kereszteződésnél is átmehetnek a gyalogosok. Viszont az utóbbi kettő közötti körülbelül 270 méteres távolságot sokan megfelezik, és a Burga utca, valamint a Magyar utca becsatlakozásánál megkockáztatják az átkelést.

Mondani sem kell, hogy ez egy balesetveszélyes mutatvány, hiszen az út elég forgalmas, a négy sávon való keresztülhaladás nem megy pillanatok alatt, és az útnak van itt egy kis hajlata is, ami az út szélén parkoló autókkal együtt rontja a kilátást. Az autó­sok közül van, aki lassít, és átengedi a szabályszegő gyalogosokat, persze lehet, hogy pont ez a fajta „kikényszerített” udvariasság bátorítólag hat az útrövidítésre vágyó járókelőkre, hogy érdemes legközelebb is megpróbálni. De olyan is előfordul, hogy a gyalogosok – köztük gyakran idősek – hosszú másodpercekre a felezővonal környékén rekednek.

Az ügyben olvasói jelzés is érkezett szerkesztőségünkhöz, de munkatársaink is rendszeresen tapasztalják a problémát. Király József, az Árpádváros önkormányzati képviselője, a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság elnöke szintén naponta jár a Batthyány utcán. Ő a maga részéről indokoltnak tartaná még egy átkelő kijelölését a Burga utca–Magyar utcák becsatlakozásánál, hiszen akkor a gyalogosok legalább szabályozott, kijelölt helyen vágnának át az úttesten, másrészt a zebra némileg lassítaná a belváros felé irányuló forgalmat, amire a képviselő szerint szükség is lenne. A problémához Király József szerint hozzájárul az is, hogy a helyközi buszmegállóhoz siető vagy a buszról ott leszálló utasok nem kerülnek el az egyébként nem túl messze lévő átkelőkig. Úgy véli, egy zebrára a közeli Rákóczi iskola miatt is szükség lenne, kezdeményezni is fogja a vizsgálatát, lehetséges-e.

Megkerestük a rendőrséget is, de a helyszínt nem kívánták véleményezni, és azt sem, hogy ott szükség lenne-e újabb átkelőre, csak közölték, forgalomszervezési kérdésekben a közútkezelő az illetékes.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóirodájától megtudtuk, az érintett útszakaszon tavaly kettő, idén pedig egy olyan baleset volt, amelyben gyalogos volt az egyik érintett.

– A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását a városban, így a gyalogosokra is figyelmet fordítanak. Az iskolák környékén szeptember hónapban reggel és délután a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél egyenruhások segítették a tanulók úttesten történő átkelését – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában