bács-kiskun

2020.10.07. 11:28

Most bajtársuk miatt is szervezik a véradást a tűzoltók

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az elkövetkező napokban idén négy helyszínen szervez véradást. Most egy különleges küldetése is van a tűzoltóknak: balesetet szenvedett bajtársukon szeretnének segíteni irányított véradással.

Hraskó István

Vért ad egy férfi a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya az elmúlt években országosan is kiemelkedő helyezéseket ért el a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmával megtartott véradásokon, büszkék arra, hogy nagy számmal vannak segíteni vágyó kollégáik.

Szerdán Kiskunhalason, csütörtökön Baján, október 12-én, hétfőn pedig Kiskunfélegyházán lesz véradás, mindhárom helyszínen a helyi tűzoltó-parancsnokságon. Október 13-án, kedden 9-től 15.30-ig Kecskeméten, a Malom Központ 2. emeletére szervez véradást az igazgatóság a Mill Partner Ingatlanhasznosító Kft.-vel és a Magyar Vöröskereszttel összefogva.

A mostani véradások az átlagosnál még fontosabbak a megye tűzoltóinak. Október 3-án ugyanis motorbalesetet szenvedett Farkas Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője. Sérülései olyan súlyosak, hogy további műtétek várnak rá, többször is vérre lesz szüksége, ebben szeretnék őt támogatni bajtársai.

– Zsolti 16 éve szolgál és segít a bajban. Most neki van szüksége a mi segítségünkre! Gyors felépülését segítve lehetőséget biztosítunk irányított véradásra is, melyhez a szükséges adatok a helyszínen rendelkezésre állnak, csak jelezni kell az irányított véradás szándékát felvételkor – mondta el Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Emlékeztetett, a koronavírus-járvány okozta helyzet, valamint a nyári szabadságolások miatt csökkent az országos vérkészlet, ezért mindaddig, amíg a véradóknak köszönhetően a véradások száma újra elégséges nem lesz, kizárólag halaszthatatlan beavatkozásokhoz tud az Országos Vérellátó Szolgálat vérkészítményeket biztosítani. A véradók adománya a betegek számára a gyógyulást, gyakran a túlélést, az életben maradást jelenti.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában