galériákkal

2020.10.05. 20:00

Kuruc hősökre emlékeztek Halason

Ünnepi műsorral emlékeztek a Rákóczi-szabadságharc korai szakaszának egyik legvéresebb ütközetére, a halasi csatára hétfő délelőtt a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum volt kollégiumának udvarán, a csata helyszínén.

Mester-Horváth Nikolett

A harcmezőn sok ónodi katona vesztette életét, így az ütközet helyszínén 2012-ben az Ónodi Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület, a községi önkormányzat és a Rákóczi-gimnázium közösen ültettek el egy hársfát és avattak emléktáblát az elesettek emlékére. Azóta az iskola tanulói minden évben emlékműsorral tisztelegnek az akkori város határában 1703. október 5-én hősi halált halt 234 kuruc vitéz előtt.

Az ünnepségen Hozdik Zsolt plébános, kanonok a csatára emlékezve úgy fogalmazott, a legfontosabb kérdés minden szabadságharcra emlékezve az, hogy megérte-e ezeknek az embereknek meghalni Magyarországért. Ennek mércéje pedig az, hogy a mindenkori fiatalság tud-e szívből, lélekből élni ezért az országért a nehezebb időkben is. – Arra buzdítok mindenkit, hogy miközben tisztelgünk a hősök előtt, ne felejtsünk el folyamatosan dolgozni a szép jelenért és jövőért, hogy legyenek száz, kétszáz év múlva is olyan fiatalok, akik megemlékeznek a szabadságért harcolókról – mondta.

A diákok idén is virágokat ültettek a fa köré és mécseseket gyújtották a kuruc vitézek tiszteletére, majd az ünnepség többi részvevője is elhelyezte az emlékezés virágait.

Délután a Búsuló kuruc szobornál tartottak megemlékezést. A Szilády Áron Református Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort az emlékműnél, amelyet az ütközet után 203 évvel emeltetett a város. Makai Imre, a Szent József Katolikus Általános Iskola történelemtanára ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kuruc vitézek adhatnak nekünk erőt ahhoz, hogy a hétköznapi kis csatáinkban ugyanúgy helyt tudjunk állni, mint ahogy az elmúlt évszázadok magyar hősei tették. Az ünnepi műsor végén a jelenlévők virágokat és koszorúkat helyeztek el a szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában