Faluszépítő Egyesület

2020.10.27. 20:00

Jutalmazták a lakiteleki egyesület értékőrző munkáját

Az elmúlt 25 esztendő hagyományápoló és értékőrző tevékenysége elismeréseként Lakitelek Közművelődési Díjat kapott a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület.

Vajda Piroska

Erki Tibor, az egyesület alapító elnöke és Varga Zoltán elnök

Forrás: Petőfi Népe

Az elismerést az 56-os községi megemlékezésen Erki Tibor, az egyesület alapító elnöke és Varga Zoltán jelenlegi elnök közösen vették át Madari Róbert polgármestertől.

Az alapítók fontos célkitűzése volt továbbá a település Kárpát-medencei testvértelepüléseivel való kapcsolattartás is. A faluszépítők negyedszázada végzett munkájuk közül kiemelték, miszerint az egyesület tagjai tartották karban a művelődési ház melletti első fa játszóteret, az egyesület finanszírozta a Templom park díszkivilágítását, valamint a téren lévő fúrt kút is a faluszépítők kivitelezésében zajlott.

Az egyesület első éveiben aktív szervezője volt a lakiteleki falunapoknak, de az is a faluszépítőknek köszönhető, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával méltó módon lehet felzászlózni Lakiteleket. Az is a faluszépítők érdeme, hogy ma már méltó helyen, múzeumi keretek között látható Pulai Sándor falunak felajánlott gyűjteménye, de a faluszépítők közreműködésével újult meg a lakiteleki művelődési ház színházterme is. A csütörtöki ünnepségen az is elhangzott, hogy az egyesület kiadásában jelent meg a Lakitelek értékeit bemutató kötet, az Értékmentő emlékezet című könyv. De a faluszépítő egyesület szervezte a gyergyókilyénfalvai testvérkapcsolat 20. évfordulóján a Gyergyókilyénfalvi és Lakiteleki Értékek Találkozóját Lakiteleken. Ebből az alkalomból több száz év szünet után ismét szentmisét celebráltak az egykori felsőalpári templom épületében.

A faluszépítők 2017-ben emléktáblát avattak az 1956-os forradalom Lakiteleki Forradalmi Bizottsága tagjai emlékére a Lévai iskola homlokzatán. Az elmúlt években az egyesület is aktívan részt vesz a Wass Albert-felolvasóestek megszervezésében. Ugyanakkor az egyesület – a Népfőiskola Alapítvány támogatásával – 2018 őszén elindította a Faluszépítő Társaskör című rendezvényt, melyen minden hónapban ismert lakiteleki és közismert országos személyiségeket mutat be az érdeklődőknek Lezsák Sándor országgyűlési képviselő.

Erki Tibor, az egyesület alapító elnöke és Varga Zoltán elnök
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában