kalocsa

2020.10.29. 11:25

Átadta kötetének szerkesztési jogát a gyerekeknek Papp Róbert

Papp Róbert, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára – aki nem mellesleg költő és több hangszeren játszó zenész, a Country Road együttes dobosa – úgy döntött, hogy a gyerekek kezébe adja tizedik verseskötetének szerkesztési jogát. A kisiskolásokat arra kérte, hogy árulják el, mi az, ami a legjobban érdekli őket, ő pedig ez alapján ír róluk egy személyes verset. A témakereséshez nem csak saját osztályát, hanem a közösségi médiát is felhasználta, így folyamatosan kapja a felkéréseket.

Gábor János

Papp Róbert a tanítványaival, az Eperföldi iskolában

Fotó: Gábor János

– Szeptemberben kaptam egy új osztályt, akiknek rajzot tanítok, és az első órákon kicsit elevenebbek voltak a szokásosnál – emlékezett vissza mosolyogva Papp Róbert, hozzátéve: sokat gondolkodott rajta, hogy hogyan tudná lekötni a fegyelmezetlen nebulókat. – Azt találtam ki, hogy a legjobban viselkedő lány vagy fiú minden óra végén kap tőlem egy verset, aminek a témáját ők maguk választhatják ki. Ezek személyes versek, de azért úgy írtam meg őket, hogy mások is szívesen olvassák – mondta.

A pedagógus sajátos gyakorlatának részeként minden rajzóra azzal indul, hogy felolvassa a legfrissebb szerzeményt, aminek dedikált példányát persze megkapja a címzett, akinek íródott. A módszer duplán hasznos: amellett, hogy sok költemény összegyűlt az elmúlt két hónap alatt, a foglalkozás tényleg elérte a célját, mert rend és fegyelem uralkodik az osztályban, mondta nevetve.

– Amikor azon tűnődtem, hogy mi lehetne az a plusz, ami feldobná a kötetet, végül kitettem egy bejegyzést a Facebook-oldalamra („Cerka-firka, Papp Róbert gyermekversei” – a szerző) azoknak a szülőknek és nagyszülőknek, akiknek a gyereke, unokája szintén örülne egy jutalomversnek. Ehhez egy dolguk volt: megírni nekem azt a témát, ami a gyerek szívéhez a legközelebb áll. Ezzel a megoldással a tizedik verseskötetemet végeredményben a gyerekek szerkesztik – magyarázta Papp Róbert.

Papp Róbert a tanítványaival, az Eperföldi iskolában
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában