GALÉRIÁVAL

2020.09.12. 15:30

Újabb utcákban szűnhet meg az ingyenes parkolás Kecskeméten

Ha a képviselő-testület szeptember 17-ei ülésén jóváhagyja, november 1-jétől a munkaügyi központ melletti Piszekút téren, a Juhar utcában, valamint a Nyíri út–nagykörút–Ady Endre utca–Balaton utca által hatá­rolt övezetben is kell majd fizetni a parkolásért.

Hraskó István

Forrás: Hraskó István

Folytatódhat az elmúlt időszakban megfigyelhető tendencia a megyeszékhelyen, november 1-jétől újabb utcákat vonhatnak be a fizetőparkolás rendszerébe.

A képviselő-testület jövő hét csütörtöki, szeptember 17-ei ülésére készült, dr. Homoki Tamás alpolgármester által jegyzett előterjesztés emlékeztet rá, hogy január 13-tól a kettes díjövezetbe (80 forint/15 perc) sorolták át a Nyíri út megyei kórház előtti, Akadémia körúttól a Lunkányi János utcáig tartó szakaszát. Ezt a lakossági kérésekkel indokolta a városvezetés, hiszen azután, hogy december elején a Ver-Bau Parking Kft. a parkolóház építésének előkészítése miatt lezárta a kórház külső parkolóját, sok kezelésre, vizsgálatra érkező beteg a Nyíri úti társasházak előtt hagyta autóját.

Noha a Csabay Géza körúton a kórháznak már két új parkolója van, ebből az egyik ingyenes, a másikban sem kell fizetni az első négy óráért, a kórházba érkezők továbbra sem nagyon használják. Sőt, miután az említett Nyíri úti szakasz fizetős lett, felfedezték a Juhar utcát. A közgyűlési előterjesztés megemlíti: az itt lakók jelezték az önkormányzatnak a megnövekedett forgalmat és hogy egyre többen próbálják a házak előtt hagyni autójukat.

Így most javaslat született a Juhar utca fizetőssé tételére.

A helyszínen beszéltünk egy lakástulajdonossal, aki elmondta: inkább vállalja az évi körülbelül ötezer forintos lakossági bérlet megváltását az utcába, csak javuljon a helyzet, és a parkolóórák megjelenése általában visszatartó erővel bír a sofőrökre.

Azt is lehetett előre sejteni, hogy előbb-utóbb a Bányai Júlia Gimnázium, a Károlyi Sándor iskola (volt ÁFEOSZ) és az M. Bodon Pál Zeneiskola környezetében lévő kis utcák (József Attila, Hargita, Bihar, Bibó, Tihany) is fizetőssé válnak. Még a veszélyhelyzet előtt, februárban Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő hívott össze lakossági fórumot, ahol elmondta: sok lakó panaszkodik arra, hogy napközben autók állnak előttük, így ők gyakran kényszerülnek távolabb helyet keresni. Dr. Homoki Tamás alpolgármester akkor részletesen beszélt a tervezett változtatásokról, kiemelve: nagy valószínűséggel nem tudnak mindenkinek tetsző megoldást kínálni, de el kell kezdeni fokozatosan rendbe tenni a környéken a parkolást és a közlekedést, mert ez már régóta „túlveszélyeztetett” terület. Úgy fogalmazott, a Bihar utcában tarthatatlan a helyzet, hiszen mindkét oldalon megállnak az autók, a szembeközlekedők pedig „bokszolnak”, hogy elférjenek egymás mellett.

Fotó: Hraskó István

Első lépésként a Bihar és a Tihany utcákat egyirányú­sították, majd megállni tilos táblákat helyeztek ki, de az alpolgármester már előre kijelentette: ha így sem sikerül látványos eredményt elérni, akkor következhet a fizetőparkolás bevezetése az egész környéken. Úgy tűnik, most következhet ez a lépés, mert ahogy az előterjesztésben is áll, a bevezetett intézkedések csak részben orvosolták a problémákat.

Ugyancsak megszűnik az ingyenes parkolás lehetősége a munkaügyi központ melletti Piszekút téren, ahol szilárd burkolatot kapott a korábbi földes terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában