Német Zsolt

2020.09.10. 07:00

Nem a büntetés, hanem a szabályok betartatása a céljuk Kecskeméten

Gyakrabban és határozottabban fel fognak lépni a városközpontban vagy bárhol máshol hangoskodó, részegeskedő, másokat zavaró vagy erőszakosan kéregető személyekkel szemben – mondta el a hírportálunknak Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet júliusban kinevezett új vezetője.

Hraskó István

Német Zsolt a Kecskeméti Városrendészet új vezetője.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A korábban ügyészi vezetőként dolgozó Német Zsolt szerint, a Kecskeméti Városrendészet rendelkezik azzal a személyi és eszközállománnyal, amely a jó munka elvégzéséhez szükséges, úgy látja, a szervezet eddig is jól ellátta a feladatát, de a hangsúlyokon némileg módosítani kíván. Mint hírportálunknak elmondta, az elmúlt években a várakozási közszolgáltatás, azaz a parkolás és az azzal kapcsolatos ellenőrzések kötötték le a kapacitások legnagyobb részét, de ő szeretné, ha a rendészeti jellegű tevékenység is hasonló – ha nem nagyobb – fontosságú lenne, és már el is indultak ebbe az irányba.

– Dinamikusabban, visszatérő jelleggel kívánunk fellépni azokkal szemben, akik közterületen garázda jellegű magatartást tanúsítanak, a társadalmi együttélés szabályait megsértik, például szeszes italt fogyasztanak, szemetelnek, hangoskodnak, erőszakos módon kéregetnek, járókelőkbe kötnek bele – jelentette ki Német Zsolt.

A városrendészek annyira széles körű jogosítványokkal nincsenek felruházva, mint a rendőrök, de bárkit igazoltathatnak, egyes szabálysértések esetében helyszíni bírságot szabhatnak ki, és ha ezt nem fizeti ki az illető, feljelentést tehetnek ellene. Ha a balhézó szabálysértő nem engedelmeskedik a felszólításnak, és nem hagy fel magatartásával, a városrendészek be is kísérhetik a rendőrségre, vagy akár a helyszínen feltartóztathatják a rendőrök érkezéséig. Német Zsolt azt tervezi, hogy szorosabbá teszik a rendőrséggel való közös szolgálatellátást, magyarán a városrendészek gyakrabban fognak a rendőrökkel járőrözni, és sűrűbben lesznek közös akcióik is. Ilyet már a nyáron tartottak is a külföldi munkavállalók ellenőrzése céljából.

– Nyilván nem az a célunk, hogy mindenáron büntessünk. Ez az intézmény az adófizetők forintjaiból van fenntartva, Kecskemét közbiztonságának, közrendjének a fenntartása a feladat. A helyi polgárokért létezik, akikkel egy városban élünk, és értük dolgozunk, hogy ez a város jól élhető legyen. Nincs megszabott intézkedésszám, a kollégáimtól annyit szoktam kérni az eligazításokon, hogy a munkaidőt hasznosan töltsék ki, és toleránsan, a józan mértékletesség szerint járjanak el. Feladatukat a törvény meghatározza, ezen belül a belátásukra van bízva, egyes szabályszegések és szabálysértések esetén milyen szankciót alkalmaznak. A lépcsőzetességet azonban mindig betartjuk, tehát először figyelmeztetünk, súlyosabb esetben jön csak a bírság vagy a feljelentés. A szabálykövető magatartást mindenképpen szeretnénk elérni – jelentette ki Német Zsolt.

Kérdésünkre elmondta: közterületen dolgozó kollégái pozitívan állnak az elképzeléseihez, munkájuk támogatására oktatásokat szerveznek a kapcsolódó jogszabályokról és a gyakorlati teendőkről, tehát hogy egy adott szituációban miként kell eljárniuk.

Német Zsolt a Kecskeméti Városrendészet új vezetője.
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Drónnal is figyelik majd az illegális szemetelőket

Kecskeméten – ahogy sok más városban is – egyre nagyobb méreteket ölt az illegális szemetelés. Német Zsolt úgy vélekedik, a probléma összetett, az egyik okozó tényező az, hogy – főleg a sűrűbben lakott városrészekben, a társasházaknál – túl kis méretű szeméttároló edényt, konténert használnak a lakók (ami lehet, hogy jó volt tíz-húsz éve, de manapság több szemét termelődik a háztartásokban). Ami nem fér a kukába, mellé kerül, az pedig lépten-nyomon tapasztalható, hogy bármely utcán lerakott kis kupac hulladék napok alatt többszörösére tud növekedni. A városrendészet vezetője ezért egyrészt a lakosság tájékoztatását is fontosnak tartja arról, hogy érdemes lehet nagyobb hulladéktárolót igényelni, az adott lakóközösségek felé ez ügyben felhívással fognak élni. Másrészt pedig járőrözéssel, térfigyelő kamerákkal és immár nagy felbontású fotókat készítő drónnal is felveszik a harcot az illegális szemetelők ellen, akik talicskával vagy akár utánfutóval mázsaszám hordják a szemetet külterületekre, kevésbé forgalmas utcákba.

Dr. Német Zsoltot megkérdeztük arról is, hogy nem a lomtalanítás korábbi rendszerének megváltoztatása miatt van-e több szemét a kecskeméti közterületeken, mert sokan talán még nem szokták meg, hogy ezentúl házhoz megy a szolgáltatás. Véleménye szerint ez is szerepet játszhat, elképzelhető, még nem ment át teljesen a köztudatba, hogy konténert kell rendelni, de a városrendészet vezetője leszögezte: a korábbi gyakorlat, módszer sem volt tartható, hiszen a kirakott lomokat a guberálók rendszeresen széttúrták, így szemetesek voltak az utcák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában