Ünnepség

2020.09.29. 17:45

Átadták a működő hajómalmot Baján

A korábban elkészült hajómalom most kikerült a Dunára, az egyedülálló turisztikai látványosság gazdagítja Baja idegenforgalmát.

Márton Anna

A dunai hagyományok éltetésére 2007 óta szövögetett álmokból mára valóság lett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: KOPRI

A dunai hagyományok éltetésére 2007-ben Palik Vera vezetésével a Hajómalom Egyesület célul tűzte ki egy egyedülálló turisztikai nevezetességek megvalósítását. Elsőként egy halászati miniskanzent állítottak fel a Türr kilátó mellett a Duna parton, majd néhány év múlva döntötték el, hogy Baja idegenforgalmát és közösségi életét egy hajómalom építésével fellendítik.

A hajómalom 2017-ben elkészült, de a kikötőt akkor még nem tudták megépíteni. A múlt évben egy pályázatnak köszönhetően és az önkormányzat támogatásával befejezték a munkát, ennek következtében most a Hajómalom kikerült a Dunára a Mini skanzen szomszédságába. A hideg idő ellenére az ünnepélyes átadásra sokan kíváncsiak voltak, benépesült a Türr kilátó környéke. Az eseményen szigorúan betartották a járványügyi szabályokat is.

A dunai hagyományok éltetésére 2007 óta szövögetett álmokból mára valóság lett
Fotó: Petőfi Népe

Palik Vera szerint a Hajómalom különleges turisztikai látványosság, a közeli felsőszentiváni szélmalommal és mohácsi taposómalommal együtt kuriózumként szolgálhat a környékre látogató turistáknak. Az ünnepélyes átadáson a Liszt Ferenc Művészeti Iskola fuvolásai Szalai Gyöngyvér vezetésével adtak műsort. Ünnepi beszédében Nyirati Klára polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Hajómalom Egyesület munkáját az előző városvezetés is támogatta, az önkormányzat a jövőben is segítséget nyújt az egyesület tevékenységéhez.

Az ünnepségen a miniskanzennél a kemencében kenyérlángost is sütöttek
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában