Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület

2020.08.04. 11:30

Vegyszerek okozták a kisebb halpusztulást Kalocsán

A csapadékmaximum idején elhullhatott a halállomány egy kisebb része.

Gábor János

Dr. Igaz Ferenc szerint nem a hőség okozta a halpusztulást

Forrás: Petőfi Népe

A kánikula miatt aligha várható halpusztulás a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület illetékességi területén, ám arról kaptak jelentéseket, hogy a csapadékmaximum idején elhullhatott a halállomány egy kisebb része. A vészhelyzettől távol álló, de észrevehető jelenségért vélhetően a mezőgazdasági vegyszerfelhasználás okolható, nem a hőség.

– A mi szempontunkból szerencsénk van, hogy ilyen későn jött el a kánikula, és ennek a néhány napnak még nincs semmilyen következménye a Sárközön és vízrendszerén – szögezte le dr. Igaz Ferenc, az egyesület elnöke. – A vízminőség is jó, nincs probléma az oxigénszinttel, tehát emiatt nem zajlott le halpusztulás – jelentette be.

A hőség miatt tehát nem, a termőföldek vegyszerezése miatt viszont jelentkezett csekély mértékű állományvesztés, fűzte hozzá, de ez még néhány héttel ezelőtt, a nagy esőzések idején történt. Amikor néhány napos különbséggel egymást követték a felhőszakadások a térségben, valóban észre lehetett venni haltetemeket a vízrendszeren, és „ez biztos összefüggésben volt a mezőgazdasági műveléssel”, fogalmazott, aláhúzva: „haváriahelyzet” ugyan nem állt elő, de látszott, hogy kemikáliák juthattak a Sárközbe.

Dr. Igaz Ferenc szerint nem a hőség okozta a halpusztulást
Fotó: Petőfi Népe

– Ami a horgászati kedvet illeti, nem tudjuk, hogy a COVID miatt vagy más okból, de növekedett. A létszám nagyon nagy mértékben javult: közel állunk az ezer főhöz, ami olyan optimális létszám, mint amilyen évtizedekkel ezelőtt volt – állapította meg dr. Igaz Ferenc elégedetten, hangsúlyozva: mind a fiatalok, mind a gyerekek, mind pedig a hölgyek aránya megemelkedett az egyesületben. – Nem akarom elkiabálni, de az augusztusi közgyűlésünkön, amit egyébként a járvány miatt elmaradt márciusi helyett hirdettünk meg, várhatóan nagyon pozitív dolgokat fogok mondani a létszámról, a fogási eredményekről és a halasításról is – jósolta.

Az egyesületvezető elárulta: ahogy az előző években, idén is hatalmas, több tíz tonnás mennyiségben telepítettek a Sárközön – a ponty és a kárász mellett – süllő- és compóivadékokat. Utóbbi, egykor őshonos, majd ezekből a vizekből eltűnt fajta újra meghonosításával egyébként évek óta próbálkoznak, egyre biztatóbb eredményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában