beruházás

2020.08.20. 20:00

Új óvodát építenek hetvenöt gyereknek Kalocsán

Bár nem minden problémától mentesen, de a megfelelő ütemben halad Kalocsa új óvodájának építése, álla­pította meg kedd reggeli bejárásán dr. Filvig Géza polgármester.

Gábor János

A földmunkákkal kezdetét vette az egy évig tartó építkezés

Forrás: Petőfi Népe

A város első embere arról tájékozódott a földmunkák fázisánál tartó projekthelyszínen, hogy minden a tervek szerint halad-e és a kalocsai kivitelező cég rendben el tudta-e kezdeni az építkezés előkészítését. A várhatóan egy évig tartó beruházáson mostantól folyamatosan dolgozni fognak a szakemberek, de a jövő szeptemberi projektzárás még nem jelenti automatikusan azt, hogy a kicsik ott kezdhetik az új tanévet. – Örömmel látom, hogy megindult a munka, mert ez a 75 fős új óvoda, amit az ifjúsági ház udvarára terveztünk, kiemelt projektje a városnak. Amint a munkaterület megnyílt, a kivitelező Generál Kft. fel is vonult a gépeivel: készítik elő az alapozást – vázolta az aktuális helyzetet a városvezető.

– Halász László igazgató urat kértem, hogy személyesen tájékoztasson, és szóljon, ha lát olyan nehézséget, ami akadályozná vagy csúsztatná az építkezést. Vannak kisebb problémák, mint minden építkezésen, de szépen át fogjuk hidalni őket. Mind az óvodás gyerekeknek, a szülőknek, mind pedig az óvodai alkalmazottaknak nagy segítség lesz ez az új létesítmény. Remélem, a maximális megelégedésükre sikerül kialakítani – bizakodott.

Filvig Géza elmondta: a Generál vezetőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy augusztus végén már elkezdődhet az alapozás, majd ősszel jöhet a falazás, és a teljes munka bele fog férni az egyéves határidőbe. Nem csak az épületre lesz gondjuk: az azt övező járdáktól és közutaktól új kerítésvonallal zárják el az óvodát, és a Kígyó utcával határolt oldalon parkolósort is kialakítanak, így a szülők gördülékenyebben tudják hozni-vinni a kicsiket.

A földmunkákkal kezdetét vette az egy évig tartó építkezés
Fotó: Petőfi Népe

A városvezető kérdésünkre aláhúzta: igaz, hogy jövő szeptemberig tart a kivitelezés, de rögtön a projektzárás után még nem tud gyerekeket fogadni az épület, magyarán a 2021/22-es tanévet nem tudják itt kezdeni az óvodások. A komplexumra a lezárás után engedélyezési eljárás, ingatlan-nyilvántartásba vétel, használatba adás és sok más, várhatóan hónapokig tartó adminisztrációs időszak vár, és csak utána vehetik birtokba a kicsik. Szerinte legkésőbb jövő év végére lesz teljesen üzemképes a város új óvodája.

Filvig Géza úgy látja, hogy bár a jövő év szeptemberében lejáró kivitelezési határidő szűkös, azt lehet látni, hogy kész lesz a projekt. Addig türelmet kér a lakosságtól, mivel borítékolható, hogy a következő egy évben sokkal sűrűbb munkagépforgalomra, folyamatos útszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítani a belvároshoz közeli Erkel Ferenc és Kígyó utca környékén, illetve a Petőfi Sándor utca ide eső szakaszán. A környék lakóinak emellett arra is számítaniuk kell, hogy a szokottnál nagyobb lesz a zsúfoltság és a zajszennyezés, de szigorúan csak munkaidőben, tehát késő délutánonként és hétvégéken nem dolgoznak majd, hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában