dr. Magyari Béla

2020.08.11. 13:15

Emléktáblát avattak a félegyházi űrhajós tiszteletére

A kiképzett űrhajós, mérnök, ezredes, Félegyháza díszpolgára, dr. Magyari Béla születésének 71. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a helyi repülőtéren a hétvégén.

Vajda Piroska

Az emléktábla a Kiskunfélegyházi Blue Sky Repülő Klub és Kollár László önkormányzati képviselő kezdeményezésére kapott helyet a repülőtéren, amely életének jelentős helyszíne volt.

Csányi József, a település polgármestere az emléktábla leleplezésekor elmondta, Kiskunfélegyháza igazi értékeit az itt élő emberek jelentik. A város számos kimagasló tehetséggel büszkélkedhet. Kiemelte Petőfi Sándort, Móra Ferencet, Szántó Piroskát és Magyari Bélát.

Mint mondta, büszkék lehetünk arra, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint Kiskunfélegyházához köthető az első, igaz magyar űrhajós személye. Magyari Béla életútja innen indult és nyugtában ide tért vissza. Két éve, 69 évesen hunyt el, hamvait egy repülőgépről szórták szét a kiskunfélegyházi repülőtér fölött, ahonnan először szállt fel.

Az emléktábla-avatón Simon Róbert, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke arról számolt be, hogy hamarosan egy vadászrepülőgépet is elneveznek Magyari Béláról, az ünnepélyes névadó jövőre, Szegeden lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában