Ki a városból

2020.08.14. 11:31

Csillagászati bemutatóestet tartanak Baján

Kétévnyi kihagyás után újra megszervezik a Ki a városból csillagászati bemutatóest programját augusztus 15-én a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumában.

Márton Anna

Közös csillagnézésre is várják az érdeklődőket

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció

Olyan égboltú helyre szeretnék kicsalogatni a lakosokat, ami nem fogható a városi látványhoz, senki nem gondolná, hogy négy kilométerre a várostól mennyivel szebb az ég, és mi minden látható.

Dr. Hegedűs Tibor igazgató elmondta, hogy a Tejutat már évek óta nem lehet látni a városból a fényszennyeződés miatt, illetve a csillagok tündöklése is egész más élmény odakint. Augusztus 15-én, szombat este sötétedéskor várnak mindenkit. Mint megtudtuk, a csillagászat elmúlt egy-két évének legújabb és legérdekesebb felfedezéseiről prezentációt is tartanak, ezt követően, ugyanezekről kvízműsort rendeznek kisebb jutalmakkal.

Az est különlegessége a rakétafellövési bemutató lesz, amilyen soha nem volt még Magyarországon semmilyen közösségi programon. A tervek szerint hatszáz-hétszáz méter magasságig fog felemelkedni egy rakéta, és ott egy mesterséges üstököst alakítanak ki a rakétamodellezők.

Ezt követi a közös csillagnézés, távcsövezés, és kisebb csoportokban az új nyolcvan centiméteres robottávcsövet is megnézhetik az érdeklődők. Az estét a Perseida meteorraj maximuma után szervezik, nagy valószínűséggel megfigyelhetők lesznek majd hullócsillagok is. A szervezők kérik, aki teheti, kerékpárral érkezzen a Szegedi út külterületi részére, és vigyen magával meleg ruhát, mert az augusztusi éjszakák már hűvösek.

Közös csillagnézésre is várják az érdeklődőket
Fotó: Illusztráció / MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában