fejlesztések

2020.07.24. 15:03

Végül megépül az óvoda a kalocsai ifjúsági ház udvarán

Összesen bruttó 540 millió forintba fog kerülni az ifjúsági ház udvarára tervezett új óvoda megépítése, de az önkormányzatnak ennél jóval kisebb, mintegy négyszázmillió forintja volt rá, egy közel három évvel ezelőtt elnyert pályázatból.

Gábor János

Balról: Boromisza Viktor, dr. Filvig Géza és Font Sándor a sajtótájékoztatón

Forrás: PN

Fotó: Gábor János

A projekt – a nyertes előző önkormányzat szerint – az építőiparban elszállt költségek miatt nem tudott korábban elindulni, de az új vezetők kormányzati támogatást szereztek a különbözetre, hangzott el a városháza dísztermében kedden tartott sajtótájékoztatón. Ugyanezen a napon már át is adták a munkaterületet a kivitelezőnek: a 14 hónapos építkezést egy kalocsai vállalkozásra bízták.

– Még 2017-ben döntött úgy Kalocsa önkormányzata, hogy indul egy pályázaton, ami bruttó 400 millió forintos, százszázalékos intenzitású támogatás volt, 75 fős óvoda kialakítására – idézte fel a tájékoztatón Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője. A szakember emlékeztetett: a városban hat óvoda működik, ezek közül kettő, a Kunszt utcai és az Alkony utcai (Újvárosi Óvoda) műszaki állapota „különösen indokolttá teszi” azt, hogy más intézménnyel, új épületegyüttessel váltsák ki őket. Ezt az eddig rendelkezésre álló összegből „egy lépcsőben nem lehetett megtenni”, szögezte le, ezzel indokolva, hogy több ütemre bontották a projektet. Az első körben 75 fős óvoda befogadóképességét a jövőben – további épületszárny hozzáépítésével – meg szeretnék duplázni, hangzott el, majd hozzátette: a sajtótájékoztató napján már a munkaterület átadása is meg­történt.

A projekt ismertetése után felszólaló dr. Filvig Géza polgármester azzal érvelt a félmilliárd forintos beruházás mellett, hogy a kérdéses óvodák munkatársai jelenleg „nehéz körülmények között dolgoznak”, hiszen „nagyon leromlott az épületek állaga”. Hozzáfűzte: amikor tavaly ősszel elkezdte a városvezetői munkát, már látszott, hogy olyan projektet „örökölt”, aminek maradéktalanul nem biztosított a pénzügyi háttere, hiszen az elnyert összeghez még legalább 138 millió kell, hogy a közbeszerzési eljárás legolcsóbb ajánlatára igent tudjanak mondani. Ezt az összeget sikerült most elhozni, jelentette be Filvig, köszönve a támogató segítséget a tájékoztatón szintén megjelent Font Sándornak.

Az országgyűlési képviselő felhozta: a kormányzattal „szinkronba került” új önkormányzat beleállt abba a munkába, ami a fiatal családok kalocsai letelepedési hajlandóságát növeli – ehhez nélkülözhetetlen egy új, modern óvodaberuházás megvaló­sítása is.

A projekt eredeti költségvetéséből mintegy nettó 359 millió forint volt az, amit az önkormányzat az építkezésre fordíthat, de a legkedvezőbb árajánlat 498 millióról szólt. A különbözetet egyedi elbírálású kormányzati támogatás segítségével tudta kiegészíteni az önkormányzat, így megbízást adhatott a kalocsai Generál Építőipari Kft.-nek, amelynek munkatársai 14 hónap alatt, várhatóan 2021 szeptemberére készülnek el az új ingatlannal. Az óvoda kétszintes és összességében 954 négyzetméteres lesz, 701 négyzetméteres földszinttel és 253 négyzetméteres tetőtérrel. Lent három foglalkoztatószobát, ugyanennyi kültéri teraszt és öltözőt, tálalókonyhát, valamint külön-külön vizesblokkot alakítanak ki, mosdókkal, zuhanyzókkal. Lesz egészségügyi elkülönítő szoba, akadálymentes vizesblokk, illetve tornaterem is, a hozzá tartozó raktárral. Az emeleten a vezető óvónői irodák foglalnak majd helyet, valamint egy irattár, teakonyha, mosókonyha, nevelői szoba, könyvtár, öltöző és egy gépészeti helyiség.

Balról: Boromisza Viktor, dr. Filvig Géza és Font Sándor a sajtótájékoztatón
Fotó: Gábor János / PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában