KALOCSA

2020.07.27. 14:00

A negyvenszállásiak szennyvízcsatornát kérnének a várostól

Van még olyan városrész, ahol alapvető közművek hiányoznak. Ilyen Negyven­szállás, ahol lakossági fórumot tartott a városrész önkormányzati képviselője a napokban.

Gábor János

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. igazgatója, Tihanyi Tiborné, dr. Filvig Géza a fórumon

Fotó: Gábor János

A városhatáron kívül eső, de közigazgatásilag Kalocsához tartozó Kalocsa-Negyvenszálláson tartott lakossági fórumot a városrész önkormányzati képviselője a napokban. A rendezvényre dr. Filvig Géza polgármestert is elhívó Tihanyi Tiborné a problémákat a rendelkezésére álló eszközökkel kezeli, ám a nagyobb beruházások iránti igényekhez segítségre lenne szüksége. Egyhamar aligha sikerül megoldani a csatornázást és az aszfaltozásokat, de a jó szándék megvan, derült ki a fórumon.

– Elvárás, hogy évente egyszer legyen itt is lakossági fórum – magyarázta Tihanyiné, arra utalva, hogy bár a település a városhoz tartozik, a negyvenszállásiak külön falu lakóiként gondolnak magukra.

– Ilyenkor előkerülnek közösségi és magánjellegű problémák is, amelyeknek a megoldása más-más ügyintézést igényel. Ha jelentkeznek ilyenek, akkor ezt a helyszínen igyekszünk megoldani, a polgármester úr jelenlétében – mondta.

A képviselő már tavasszal meg akarta hallgatni a lakókat, de erre a járvány miatt nem kerülhetett sor. A nyári időpontra a néhány száz fős lakosság arányát nézve sokan, mintegy harmincan látogattak el, a legkülönfélébb kérésekkel. A hétköznapi igényeken túl abban mindegyikük egyetértett, hogy a városi körülményeket legalább a legalapvetőbb szinten biztosítani kellene náluk is. A legnagyobb probléma itt a szennyvízhálózat hiánya, ami lévén, hogy a terület távol esik a várostól, nagyon nagy költséggel járna, idézett egy felvetést Tihanyiné, hozzátéve, hogy bizonyos útvonalak aszfaltozását is többen firtatták a lakók közül.

A fórumon többször szót kérő Filvig Géza polgármester elárulta, hogy jelen körülmények között nem tud határidőt ígérni egyik nagyobb beruházásra sem. A csatornázásra vonatkozóan a kalocsai kertvárosban elindult projektet hozta fel példaként: itt lényegében egy meglévő hálózat felújításáról van szó, mégis milliárdokba kerül majd. A polgármester elmondta, hogy kutatják a lehetőségeket a beruházásra, és folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot arról, hogy hol tart a kérdés.

A több helyen még földúttal rendelkező településre nagyobb útberuházás sem fog elérni záros határidőn belül, jelezte Filvig, aki hosszútávú egyeztetést kezdeményezett arról, hogy a lakók mely szakaszokat szeretnék felújítani, hiszen ha egyszer sikerülne sok millió forintot kapni erre a célra, akkor nem biztos, hogy pont földes út helyén aszfaltoznának, hanem inkább meglévő, de leromlott állapotú utcákat javíttatnának ki, vélekedett.

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. igazgatója, Tihanyi Tiborné, dr. Filvig Géza a fórumon
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában