galériával

2020.06.21. 15:45

Snapszerosok versenyeztek Jakabszálláson

Szombaton első alkalommal adott otthont snapszer bajnokságnak Jakabszállás.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Nádas Vendéglőben megtartott I. Kiskun Kupára az ország számos pontjáról érkeztek kártyabarátok. Cigányné Pál Terézia alpolgármester, főszervező köszöntőjében elmondta, bízik benne, ezzel a versennyel hagyományt teremtenek, és a jövőben minden évben fogadhatják a hazai versenyzőket.

A Magyar Snapszer Szövetség 14 éve szervezi a hazai bajnokságot, melynek minden évben több tíz állomása van. Idén 64 versenyt tervezett, de a vírusjárvány miatt ez a szám látványosan alacsonyabb lesz, várhatóan mintegy 25. Az őszi magyar bajnoki döntőn bárki indulhat, nem feltétel, hogy valamennyi megméretésen játsszon.

Az I. Kiskun Kupán 22 versenyző vett részt, akik az ország számos pontjáról érkeztek. A jakabszállási játékosokon túl volt többek között kecskeméti, szabadszállási, kunszentmiklósi, budapesti, veszprémi, kőszegi, egri, dinnyési.

– A Snapszer egy stratégiai, szellemi sportág, mely az egyik legnépszerűbb kártyajáték. Országszerte nagyon sokan játsszák, szervezett és otthoni formában, más-más célból és különböző szabályok alapján – mondta Táncsics Péter, a Magyar Snapszer Szövetség elnöke. – A Snapszerre nagyon is igaz az a mondás, hogy Ahány ház, annyi szokás. Ami persze egyáltalán nem baj, hiszen a lényeg a játékon, a közösségformáló erején van – hangsúlyozta az elnök, aki jelenleg vezeti a Snapszer világranglistát. Rajta kívül Földvánszki István is részt vett a jakabi versenyen, aki szintén előkelő helyezett, 42. a világranglistán.

Táncsics Péter kőszegi, 35 éve kártyázik, hétévesen ragadta magával e játékforma. Egész évben járja az országot, így tökéletes rálátása van a különböző játékos szokásokra.

– Az egész országban népszerűek a kártyajátékok. Jellemzően a férfiak és nők aránya 70-30 százalék, szinte mindenhol. Az életkor pedig nagyon széles skálán mozog, 18 és 100 év között. Az viszont szembetűnő, hogy a nyugati országrészben mennyivel nagyobb a kultúrája a kártyázásnak. Talán annak is köszönhető mindez, hogy a szomszédos Ausztriában, Burgenlandban teljesen megszokott, hogy a különböző munkatársi közösségek, például tanári karok, pénteken, munka után betérnek egy helyi kocsmába és zsugáznak. Bátran kijelenthetem, hogy a kártyajátékok legalább annyira népszerűek hazánkban mint a foci – jegyezte meg.

A Snapszert több szabály szerint is játsszák, a magyar bajnokságban azonban kötöttek a versenyszabályok.

– A versenyeinken mindig a mi szabályaink a mérvadóak. Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy nálunk az utolsó lapnál már nem lehet takarni és nem lehet cserélni, valamint takarás után a közbenső ütések számítanak. Ezeket mindig a legelején tisztázzuk, és már kezdődhetnek is a játékok – részletezte.

Az I. Kiskun Kupán egyenes továbbjutás alapján játszottak a versenyzők. A kupán a következő eredmény született: első lett Táncsics Péter (Kőszeg), második Tuczai Miklós (Szombathely), harmadik Bokor László (Lukácsháza).

 

Címkék#snapszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában