enyhítések

2020.05.14. 12:35

Szabadtéren tartják a hétvégi szentmiséket Félegyházán

Madárcsicsergés kísérte a hétvégi szentmiséket Félegyházán, a Sarlós Boldogasszony-plébánia udvarán, ahol szombaton avatták fel azt a fedett színpadot, amelyet az év elején tartott jótékonysági bál bevételéből építettek.

Vajda Piroska

Az Óplébánia udvarán tartották a szentmiséket hétvégén 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A szabadtéri színpad épp a korlátozások feloldásával egy időben lett kész, így lehetőséget biztosít arra, hogy a nagyobb létszámú szentmiséket a plébánia udvarán tartsák meg, ügyelve az egészségügyi előírások betartására. Az árnyékos, rendezett udvaron bőségesen van hely arra, hogy a hívek a másfél méteres távolságot betartva vegyenek részt a szentmiséken. Hétköznaponként a reggeli és az esti szentmiséket a templomban tartják – mondta el Rónaszéki Gábor plébános, aki arról is beszámolt, hogy a májusra tervezett elsőáldozást és bérmálkozást várhatóan szeptemberben tartják meg.

A járványügyi korlátozások enyhítésével a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyében május 4-től mindenhol a hívek részvételével tarthatják meg a szentmiséket. Ugyanakkor kötelező a templomban a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése, kivéve a miséző papot és a kántort. Kötelező a templomba érkezéskor a kézfertőtlenítés, vagy a saját, vagy a templom bejáratánál kihelyezett fertőtlenítőszer használatával. Kötelező a másfél méteres távolság megtartása, természetesen az egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett.

A szentmiséken továbbra is el kell hagyni a kézfogással történő békeköszöntést, valamint továbbra sem engedélyezett a nyelvre és a két szín alatti áldoztatás. Ugyanakkor nagy létszámú zarándoklatokat, tömeges imatalálkozókat, körmeneteket továbbra sem lehet tartani – olvasható Bábel Balázs érsek közleményében.

Az Óplébánia udvarán tartották a szentmiséket hétvégén
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában