közlekedés

2020.05.03. 20:04

Egyre kevesebben buszoznak Baján

Tavaly egyre kevesebben buszoztak Baján, pedig a jármű­vek átlagéletkora előnyére változott. Viszont a forgalomcsökkenéssel egyidejűleg jelentősen nőtt a helyi járatok nyeresége. Ötmillió visszajár a több mint 80-ból, az utazók a költségek 15 szá­zalékát fizetik közvetlenül a busztársaságnak – derül ki a Volánbusz Zrt. éves beszámolójából.

Kubatovics Tamás

Folytatódott a hosszú évek óta tapasztalt leépülés 2019-ben is, jelentős mértékben esett a helyi járatokkal közlekedők száma, derül ki a Volánbusz Zrt. éves beszámolójából. Az állami cég a regionális társaságokat magába olvasztva biztosította a helyi járatokat Baján, a DAKK Zrt.-vel kötött szerződés tavaly szilveszterig élt. Idén már a korábbinál nagyobb összegű támogatás mellett közlekednek, illetve közlekedtek a helyi buszok, bár a járványhelyzet miatti korlátozások következtében alaposan megcsappant a járatok és az utasok száma. Ez azonban majd a jövő évi beszámoló számain érezteti a hatását.

Tavaly rendkívüli körülmények híján csökkent tovább a forgalom. Ötszázezerre esett vissza a helyi járatokon utazók száma, közel nyolcszázalékos volt a csökkenés, miközben a járatok száma nem változott 2019-ben. Előtte egy évvel 543, a rendszer jelentős mértékű átalakításának első évében – 2017-ben – 581 ezren utaztak, 2016-ban pedig még 710 ezer utas használta a járatokat. Az utasok tavaly 7,5 százalékkal kevesebbet fizettek a cég kasszájába, mint egy évvel korábban, a legnagyobb összegű bevételcsökkenést az összvonalas bérletek értékesítésénél tapasztaltak a busztársaság emberei. Ennél a tételnél 15,5 százalékkal maradt el a bevétel az előző évitől, ami 1,1 millió forint mínuszt eredményezett. A nyugdíjas­bérleteknél 24,3 százalékos visszaesés következett be, ez 345 ezer forintos mínuszt hozott, a tanulóbérletek és a menetjegy-értékesítés az előző évi számokat produkálta.

Összességében elmondható, hogy az utasok 17,9 millió forintot fizettek a cég kasszájába, ehhez csaknem 10 millió forintos szociálpolitikai támogatás társult. Az önkormányzat 83,7 millió forint támogatást nyújtott az állami cégnek, a bajai forgalom alapján a Volánbusz 12,8 millió forint állami támogatást is kapott. A bajai helyi járatok költsége közel 117 millió forintra jött ki, a szerződés értelmében a cég kétszázalékos méltányos nyereséget számolhat el, így 5,5 millió forint jár vissza a városi kasszának.

Hat busz közlekedik a városban

Hat busszal biztosította a helyi járatokat a szolgáltató, derül ki a beszámolóból. A járművek 22,5 év átlagéletkorúak voltak, évi 40 ezer kilométer futásteljesítményűek, műszaki életkoruk pedig 16,5 év, mert ennél a mutatónál a felújított járműveket hat évvel fiatalabbnak minősíthetik. Az előző évben az utóbbi mutató 18,1 volt.

 

Ezek is érdekelhetik