kecskemét

2020.05.06. 14:50

Durván visszavágták a fákat, feljelentés is született

Alaposan visszavágott néhány fát az áramszolgáltató alvállalkozója Kecskeméten, a Petőfivárosban, némelyiknek az egész lombkoronáját eltávolították. A 10 millió fa kecskeméti közössége feljelentést tett környezetkárosítás miatt. Az NKM Áramhálózati Kft. is reagált az ügyben.

Hraskó István

Farkas-Barta Kata, a 10 millió fa kecskeméti csoportjának egyik alapítója és koordinátora hívta fel a figyelmet közösségi oldalukon a Kullai közben és a Petőfiváros más utcáiban végzett gallyazásra, amelyet véleménye szerint barbár és szakszerűtlen módon hajtottak végre. Mint írta, semmi nem indokolta, hogy a vérszilvákat a vezeték alatt 4-6 méterrel törzsben visszavágják, vagy hogy egy gömbkőrisnél az egész lombkoronát eltávolítsák. – Esztétikailag, élettanilag ebben az időszakban az ilyen jellegű visszavágások a fák teljes halálát okozzák! – írta.

A Baon.hu megkeresésére elmondta: az ügyben feljelentést tett a rendőrségen rongálás, környezetkárosítás és társadalmi együttélés szabályainak súlyos megsértése miatt. Kérdésünkre is kijelentette: véleménye szerint a jogszabályban előírt mértéket jelentősen meghaladóan gallyazták le a fákat. Amelyiknek pedig gyakorlatilag csak a törzsét hagyták meg, nem tud már megújulni és várhatóan ki fog pusztulni. – Ezeket a munkákat nem most kellene elvégezni, így értelmetlen pusztításnak tűnik. Az sem mindegy, hol vágjuk el az ágakat, mert amit szakértő módon távolítanak el, ott a seb begyógyul – folytatta Farkas-Barta Kata, hangsúlyozva: minden fa halála nagy veszteség, hiszen szén-dioxidot, port kötnek meg, árnyékot és párát biztosítanak, „a mai klímakatasztrófa-helyzetben a fák lehetnének az emberek megmentői, mi meg irtjuk őket”.

A 10 millió fa kecskeméti csoportjának koordinátora úgy véli, az áramszolgáltatónak sokkal körültekintőbben kellene eljárnia a gallyazások során, illetve előtt. Például érdemes lenne időben értesítenie az érintett ingatlantulajdonosokat a munkálatok várható időpontjáról, hogy aki kívánja, maga végezze el a fák visszavágását. De Farkas-Barta Kata szerint az is beletartozna a szolgáltató társadalmi felelősségvállalásába, hogy csak olyan alvállalkozóval végezteti el a gallyazást, amely cégnek van faápolási szakképzettségű munkatársa. Véleménye szerint az is probléma, hogy sok helyen nem megfelelő fákat ültetnek, ezért egyeztetni kellene a szakembereknek, mely fajok tarthatók könnyebben kordában, és nem nőnek olyan magasra, hogy ágaik elérik-körbeveszik a vezetékeket.

Szerdán délelőtt a Kullai közön vágást mi már nem láttunk, egy másik alvállalkozó munkatársai a vérszilvák ágait darálták. A fákat közelebbről megvizsgálva azért az látható, hogy többnek nem egészséges a törzse, és már korábban elindult a kiszáradás útján. Információink szerint szerdán délután közös helyszíni bejárást tartanak az áramszolgáltató, az alvállalkozó és az önkormányzat munkatársai, valamint az ügyet nyilvánosságra hozó 10 millió fa csoport.

Aki szeretne, maga is gallyazhat, ha szól előre

Az ügyben természetesen megkerestük a szolgáltatót, a következő nyilatkozatot kaptuk:

„Az NKM Áramhálózati Kft. által elvégzett gallyazások, favágások minden esetben a biztonságos villamosenergia-szolgáltatás, és a folyamatos energiaellátás érdekében történnek. A vonatkozó szabályozások értelmében a közcélú villamos hálózatok biztonsági övezetét sértő növényzet eltávolítása az NKM Áramhálózati Kft. kötelezettsége, melyet az ingatlan tulajdonosoknak lehetővé kell tenniük, illetve tűrni kötelesek. A biztonsági övezetbe kizárólag olyan növényzet ültethető, ami kifejlett állapotában sem közelíti meg a hálózatot. A gallyazás során elsődlegesen a hálózatüzemeltetési és nem az esztétikai szempontokat tartjuk szem előtt, de a munkát végző partnereink csak a legszükségesebb mértékben végzik el a növényzet ritkítását vagy eltávolítását. Az ingatlantulajdonosok a biztonsági övezetet sértő fáik gallyazását saját maguk is elvégezhetik, melyhez a közcélú hálózat feszültségmentesítését társaságunk térítésmentesen biztosítja.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában