Nem tudni, érkezett-e már koronavírusos beteg a kecskeméti kórházba

A kecskeméti megyei kórházat is kijelölték a koronavírus-gyanús lakosok vizsgálatára és az igazolt betegek ellátására. Megkérdeztük, hány beteg érkezett eddig, hány lélegeztetőgép áll rendelkezésre és még sok egyéb közérdeklődésre számot tartó dolgot.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Mint arról beszámoltunk, a kórház csütörtökön tette közzé honlapján a tájékoztatást arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi célra kijelölte és kötelezte az intézményt, a területi ellátási kötelezettségébe tartozó települések koronavírussal fertőzött lakosainak vizsgálatára és az igazolt betegek ellátására.

A kórház akkor közölte, a betegbiztonság érdekében haladéktalanul megkezdték a felkészülést a koronavírus fertőzéssel érintett betegek fogadására, izolálására, ellátására. A Nyíri úti telephely bejáratainál egészségügyi szűrésen esnek át – az erre a célra felállított sátrakban – az intézménybe belépők, dolgozók és betegek egyaránt. Emellett számos átszervezés is történt.

Szombaton 18 igazolt koronavírussal fertőzött személyről tudni Bács-Kiskunban a koronavirus.gov.hu oldal szerint. Pénteken írtunk a kórháznak, nyilatkozatot, interjút kértünk, hiszen sokakat érdekelhet, hogyan is működik most a kórház, milyen kihívásokkal, nehézségekkel néznek szembe, hogyan alakul a betegforgalom, hány tervezett ellátás marad el.

Az alábbi kérdéseket küldtük el, választ egyelőre nem kaptunk:

– Érkezett-e már koronavírussal fertőzött lakos érkezett a Bács-Kiskun Megyei Kórházba, és ha igen, hánynál igazolódott a fertőzésgyanú? Hányan kapnak jelenleg ellátást koronavírus okozta betegség miatt?

– Hány lélegeztetőgép áll a kórház rendelkezésére? Van-e arra lehetőség, hogy továbbiak érkezzenek az intézménybe?

– Milyen egészségügyi szűrésen esnek át a belépők a bejáratnál felállított sátorban?

– Milyen a kórház védőeszközökkel való felszereltsége? Áll-e megfelelő mennyiségben rendelkezésre védőmaszk, gumikesztyű?

– A jelenlegi helyzetben hogyan működik a szülészeti és az újszülött osztály a kecskeméti kórházban? Milyen korlátozások vannak érvényben, hogyan lehetséges az apás szülés, mennyire tudnak/kívánnak ezzel a lehetőséggel élni most a szülők?

– Hogyan alakult a rendelőintézet és a sürgősségi betegellátó osztály betegforgalma? Csökkent-e a baleset miatt bekerülő betegek száma?

– A fekvőbeteg ellátásban körülbelül hány tervezett ellátás, műtét marad el naponta?

– Információink szerint a kecskeméti megyei kórház munkatársainak is már úgy kell bemenniük dolgozni, hogy csomagot, váltóruhát visznek, felkészülve arra, hogy adott esetben – ha mondjuk fertőzésgyanús eset van – este az adott osztály adott műszakja haza se mehet és marad bent két hétig. Ez így van?

– Mit szólnak a városban naponta felhangzó tapshoz, a lakosság biztatásához?

A veszélyhelyzet kihirdetése óta ez már a sokadik levél volt, hogy tájékoztatást, nyilatkozatot kértünk, sajnos egyikre sem érkezett válasz. Informálisan annyit tudtunk meg, hogy a kórháznak nem engedik a nyilatkozatot, „le vannak tiltva„.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában