környezetvédelem

2020.04.21. 07:00

Elhalasztják az elektronikai hulladékgyűjtést Kalocsán

A koronavírus okozta járványveszély miatt takarékon üzemelő iskolaépületekbe még be-bejáró dolgozók a jelen helyzetben olyan jól bevált akciókat sem tudnak levezényelni, mint a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola elektronikai hulladékgyűjtése.

Gábor János

A környezettudatos iskola rendszeresen szervez hulladékgyűjtést

Forrás: Petőfi Népe

A minden évszakban egyszer megtartott gyűjtés általában hatalmas siker: legutóbb, februárban nyolctonnányi leselejtezett gép jött össze: a kalocsaiak jellemzően régi hűtőládákat, hűtőszekrényeket, tévéket, fűnyírókat és kisebb háztartási gépeket halmoztak fel az intézmény udvarán. A tavaszi akciót kénytelenek voltak lefújni, jelentette be az iskola.

– Arra jutottunk, hogy április végén nem tudjuk megtartani a hulladékgyűjtést, de a nyár folyamán, amikor a korlátozásokat várhatóan feloldják, akkor fogunk egyet szervezni, függetlenül a nyári szünettől, mivel a dolgozók ilyenkor is bejárnak az iskolába – vázolta a tervet Vajda Henrietta intézményvezető.

– Azt kérem mindenkitől, hogy a nyárig tegye félre az elektronikai berendezéseket – mondta, hangsúlyozva: egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy mikor érnek véget a kijárási korlátozások, de ezek függvényében hirdetik ki a következő gyűjtés idejét. Annyit azonban elárult, hogy a szokásos ütem szerinti, szeptemberi akciót a nyári, rendkívüli alkalom után is megtartják.

A gyűjtés mindenki számára hasznos: a lakosság – mivel nem kell az erre szolgáló hulladékudvarig eljuttatni – könnyeben szabadulhat meg az üzemképtelen vagy elöregedett gépektől, az iskola pedig pénzt kap az átvételért. A bodajki, elektromos és elektronikai hulladékok kezelésére, bontására és a veszélyes anyagokat tartalmazó alkatrészek eltávolítására szakosodott Selector Kft. által fizetett, alkalmankénti legfeljebb húszezer forint ugyan nem nagy összeg, de az intézmény alapítványa gondosan gyűjtögeti. A bevételből az udvaruk karbantartását, szépítését finanszírozzák, árulta el az igazgató.

A környezettudatos iskola rendszeresen szervez hulladékgyűjtést
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában