3D-nyomtatással készített arcmaszkokat a kalocsai Dózsa iskola

Az iskola Digitális Közösségi Alkotóműhelyében 55 védőeszközt készítettek a kórháznak.

Gábor János

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a „3D nyomtatással a koronavírus ellen” nevű Facebook-csoport küldetéséhez csatlakozva gyártott plexi arcmaszkokat, amelyeket egészségügyi dolgozóknak adományoztak.

– Olyan 3D-nyomtatókkal, amilyenekkel iskolánk is rendelkezik, lehet előállítani bizonyos védelmi felszereléseket az orvosok, illetve az egészségügyben dolgozók számára. Ez nem más, mint az egész arcot elzáró, átlátszó pajzs – írta körül Fekete Antal tagintézmény-vezető. A két egyszerűnek tűnő alkatrészből: egy hajlított plexilapból és egy fejpántból álló eszköznek az utóbbi darabját tudták 3D-nyomtatással előállítani az iskola Digitális Közösségi Alkotóműhelyében, míg a másik elemet lézervágóval szabták méretre – mondta Fekete, majd hozzátette: az alapanyagot a kalocsai Selecta Kft-től kapták.

Arcmaszk-fejpánt készül a műhely egyik 3D nyomtatójában
Fotó: baon.hu

A tagintézmény-vezető elárulta: ebben a munkában ezúttal nem vehettek részt a diákjaik, hiszen az elrendelt intézkedések értelmében nem is léphetnek be az iskola épületeibe, ugyanakkor „a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt vezető, és az itteni gépekért felelős informatika-tanárok, Anisity Attila és Baksa László” felügyeletével és beállításaival elkészülhettek a védőeszközök.

Az orvosoknak szánt arcmaszkokból 55 darabot készítettek, április első hetében, ezeket bocsátották a Kalocsai Szent Kereszt Kórház dolgozóinak rendelkezésére. Az eszközöket a fertőző, az intenzív, a röntgen és a sürgősségi osztály, valamint a laboratórium szakemberei vették használatba. Nem ez az első alkalom, hogy az iskola segíti a koronavírus elleni küzdelemben dolgozók munkáját: nemrég 3000 darab, a tanműhelyük varrógépeivel készített szájmaszkot adtak át a Kalocsai Szociális Központnak.

Arcmaszk-fejpánt készül a műhely egyik 3D nyomtatójában
Fotó: baon.hu
Szivós Etelka, a kórház megbízott főigazgató-helyettese, a Dózsától kapott arcmaszkok egy részével
Fotó: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában