koronavírus

2020.03.16. 16:54

Újabb korlátozásokról döntöttek Kecskeméten a járványveszély miatt

Csütörtökön rendkívüli közgyűlés lesz Kecskeméten, péntektől a polgármesteri hivatali dolgozók otthonról dolgoznak, a buszok első ajtaján nem lehet fel- és leszállni, lemondják a nagy nyári rendezvényeket, így a Csiperót és a Nemzetközi Gyermek Játékokat, szerdától rendkívüli szünet lesz az óvodákban és bölcsődékben – döntött hétfőn a kecskeméti operatív törzs.

Hraskó István

Hétfő délelőttre a polgármester ismét összehívta a városi operatív törzs szűkített ülését. A meghozott intézkedések:

  • A kecskeméti önkormányzati kulturális intézmények – múzeumok, kiállítóhelyek, könyvtárak, Hírös Agóra és intézményei – március 17-től, azaz keddtől zárva tartanak. Javasolják a nem önkormányzati fenntartású kulturális intézmények bezárását is.
  • Március 19-én, csütörtökön, az önkormányzat délelőtt rendkívüli bizottsági üléseket, délután rendkívüli közgyűlést tart.
  • Március 20-tól, azaz péntektől a polgármesteri hivatal elsősorban home office-ban (otthoni munkavégzés) működik. Az esetlegesen hiányzó technikai feltételeket addig ki kell alakítani.
  • A házasságkötési szertartások létszámát 15 főben korlátozzák.
  • Az összes fesztivált, kulturális rendezvényt lemondják, az előkészületeket abbahagyják. Ez vonatkozik a júliusra tervezett Csiperó fesztiválra és a Nemzetközi Gyermek Játékokra (ICG) is.
  • Március 18-tól (szerdától) a bölcsődékben és az óvodákban rendkívüli szünet lesz. Ez vonatkozik a nem önkormányzati fenntartású intézményekre is. A nem önkormányzati fenntartású bölcsődék, óvodáknak jelezniük kell az önkormányzat számára, hogy a feltétlenül szükséges intézményi felügyelet hány gyereket érint, és ezt hogyan tudják megoldani.
  • Az óvodások és bölcsődések számára a közétkeztetést elvihető ebéd formájában biztosítják – a népegészségügy szakmai véleményének függvényében.

  • Keddtől a közösségi közlekedés tanszüneti menetrend szerint zajlik majd. Az első ajtókon fel- és leszállni nem lehet. A fedélzeti jegyértékesítés megszűnik. Az autóbuszokon fokozott jegyellenőrzés lesz. A tanszüneti menetrend arra a rövid időszakra marad érvényben, amíg a Kecskeméti Közlekedési Központ kidolgozza a minimum szintre csökkentett szolgáltatás kereteit.
  • A Margaréta Idősotthonban zajló építési munkálatok kapcsán a kivitelezőtől kérik a belső munkavégzés szüneteltetését, átmeneti időre.
  • A körbekerített játszótereket lezárják. A kerítéssel nem rendelkező játszótereket körbe szalagozzák, és figyelmeztető táblával látják el. A Benkó Zoltán Szabadidőközpont játszótere és egyéb sporteszközei nem használhatók.
  • A piaci árusok csak gumikesztyűben nyúljanak az áruhoz, a vevőket pedig határozottan kérjék arra, hogy az áruhoz ne nyúljanak.
  • A nyugdíjas házak lakóinak és minden idősnek javasoljuk, hogy maradjanak otthon, bevásárolni se járjanak ki.
  • Március 18-tól (szerdától) kezdődhet el azon kecskeméti diszpécserszolgálat működése, amely az idős embereket élelmiszer, gyógyszer és tisztálkodószerek beszerzésével segíti. A diszpécserszolgálat részére biztosítani kell a szükséges eszközöket (laptop, telefon, kesztyű, fertőtlenítőszer).
  • Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál vizsgálják meg a home office lehetőségét. Készüljön jogi segédanyag az intézményvezetők és cégvezetők részére például az állásidőre, munkaidő keretre vonatkozóan, a home office munkavégzés által nem megoldható feladatot végző munkavállalók tekintetében.
  • Vigyázzanak magukra, egymásra! Csak akkor mozduljanak ki otthonaikból, amikor feltétlenül szükséges – üzente Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában