Kecskemét

2020.02.04. 14:00

Tárgyalnak az SOS-falu megvásárlásáról

Felröppent a hír, hogy a kecskeméti SOS Gyermekfalu egy részét árulják, mire az ellenzék képviselője aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a város vásárolja meg az ingatlant. A polgármester közölte, hogy már zajlanak a tárgyalások ennek érdekében.

Hraskó István

Egyelőre csak az irodaépületeket értékesítik, a nevelőcsaládok házait nem, így még jó ideig maradhatnak a gondozottak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa 2019-ben jelentette be, hogy a nevelőszülői családok az elkövetkező években fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, mert ez jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását, és mert a nemzetközi szervezet más országokban kívánja erősíteni tevékenységét. Azt szeretnék, ha 2030-ra már minden nevelőszülő saját házában, lakásában biztosítana otthont a rászoruló gyermekeknek. Az alapítvány tavaly közölte is, hogy a gyermek­falu irodaépületeit a közeljövőben értékesítik, hozzátéve, hogy a nevelőcsaládok házainak eladását nem tervezik a következő években.

A napokban elterjedt a híre, hogy az egyik ingatlanközvetítő iroda honlapján megvételre kínálják a gyermekfalu egy részét. A hirdetés szerint 220 millió forintért három családi házat, valamint egy kétlakásos ikerházat lehet venni garázsokkal és fedett beállókkal. Úgy tudjuk, az ominózus ingatlanokban irodák, tárgyalók, közösségi terek és raktárak vannak (a lakóházak külön telken szerepelnek).

Szombat estefelé aláírásgyűjtést hirdetett meg közösségi oldalán Bodrozsán Alexandra, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője. Mint leírta, az elmúlt hetekben több környékbeli jelezte neki aggodalmát a gyermekfalu eladásával kapcsolatban; nem szeretnék, ha befektetőkhöz kerülne, és nem a helyi közösség tudná használni.

– Legyen az SOS-falu a kecskemétieké, a petőfivárosiaké! Legyen a jövőben akár bölcsőde, orvosi rendelő, közösségi tér… Találjuk meg közösen a későbbi funkcióját – írta az interneten indított petíciójában Bodrozsán Alexandra. Az aláírók azt kérik az önkormányzattól, hogy a város vegye meg a gyermekfalu házait közösségi célokra.

A polgármester vasárnap délelőtt már reagált is az ügyben.

– Szeretném megnyugtatni az érintetteket, ugyanis a város vezetése már korábban megrendelte az értékbecslést, és a tárgyalások is folyamatban vannak annak érdekében, hogy az SOS Gyermekfalu ingatlan önkormányzatunk tulajdonába kerülhessen – közölte Szemereyné Pataki Klaudia.

Az ellenzéki képviselő ezt nem hagyta szó nélkül, ugyancsak vasárnap válaszolt.

– Úgy gondolom, hogy egy ilyen beruházás esetén, amire több mint 200 millió forint közpénzt költenénk el, a minimum az lenne, hogy tájékoztatjuk a körzet megválasztott önkormányzati képviselőjét és az illetékes bizottságokat, de mindenképpen kikérjük az adófizetők véleményét. Mi megtettük, megtesszük – írta újabb bejegyzésében az ellenzéki képviselő. Hétfő délután 13 óráig az internetes petíciónál 66-an jelezték támogatásukat, de Bodrozsán Alexandra kérdésünkre elmondta: noha „üdvözli” a polgármesteri nyilatkozatot, ennek ellenére nem hagyják abba az aláírások gyűjtését, papíralapon is folytatják, és becslése szerint már kétszáz aláírás fölött tartanak. Hangsúlyozta azt is, ő a párbeszéden alapuló közös gondolkodás híve, és nem szeretné, hogy „a lakosok feje fölött szülessen döntés”.

Egyelőre csak az irodaépületeket értékesítik, a nevelőcsaládok házait nem, így még jó ideig maradhatnak a gondozottak
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában