VITA

2020.02.19. 15:27

Lemondanak a görpark tervéről Baján

A rendkívüli képviselő-testületi ülésen több mint félórás vita kerekedett a Petőfi-szigetre elképzelt, harmincmillió forintos állami támogatást elnyert görparkpályázat visszamondásáról.

Kubatovics Tamás

A többségi oldal azzal érvelt a pénz visszautalása mellett, hogy elsőbbséget élveznek az út- és járdaépítések, -javítások, mert 62 utcában nincs szilárd útburkolat, az építőanyagárak növekedése miatt pedig a korábban ötvenszázalékosra kalkulált támogatási arány sem teljesül, azaz több helyi erőforrást igényelne a fejlesztés.

Nyirati Klára polgármester azt is kiemelte, hogy az előző vezetés nem egyeztetett az érintett fiatalokkal. – Az önrész összege két, két és fél utca burkolatára lehet elég, fájó szívvel el kell engedni a beruházást, hogy ne egy száz évvel ezelőtti sáros falu képét mutassák egyes utcák – fogalmazott. Az ellenzéki oldal viszont azzal érvelt, hogy milliárdos megtakarítással adták át a kasszát, továbbá a járdaépítést nem lehet szembeállítani a fiatalok közösségépítésével.

Rácz Péter ezt övön aluli cselekedetnek minősítette és hozzátette: ha harmincmillió forint gondot okoz egy városnak, akkor az nagy szégyen. László Károly alpolgármester a még nem publikus költségvetés előkészítését megemlítve kifizetetlen számlákat, látványberuházásokat vetett az előző vezetés szemére. A milli­árdos megtakarítás kapcsán azt emelte ki, hogy a tervezés 2,2 milliárdos hiányról indult, ezért például a szigetre tervezett rekortán futópálya megépítését is halasztani szeretnék egy évvel, mert idén aligha lesz erre a célra hetvenmillió forintja a városnak.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy az előző évhez hasonlóan a központi költségvetésben meghatározott, tizenkét éve változatlan 38.650 forint helyett 46.380 forint marad a bajai köztisztviselői illetményalap. Ezt kisebb szóbeli pengeváltást követően mindkét politikai oldal támogatta, hangsúlyozva a hivatalnokok munkájának fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában