fejlesztés

2020.02.03. 12:16

Kezdődhet a laktanya-beruházás Kalocsán

A város vezetése egy elvi támogatói nyilatkozattal, tavaly májusban egyezett bele abba, hogy a Paks II. projekt úgynevezett kerítésen kívüli beruházásait, vagyis az ahhoz közvetve kapcsolódó fejlesztéseket lebonyolító PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit (PIP) Kft. több ezer fős, orosz dolgozók elhelyezésére alkalmas munkásszállót építsen a Foktői úti laktanya meglévő épületeinek hasznosításával.

Gábor János

A volt szovjet laktanya bejárata a Foktői úton

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A projekt előkészítése zajlik, és most új mérföldkőhöz érkezett: a cég tulajdonjogot szerzett a területen, derült ki a kalocsai képviselő-testület legutóbbi ülésének végén.

A magyar állam százszázalékos tulajdonában lévő PIP Kft. „megszerezte a tulajdonjogát a Foktői úti laktanyarészben, ahol a fejlesztést el kívánják végezni: lakásokat akarnak kialakítani”, mondta az ülés végén hagyományosan elhangzó polgármesteri tájékoztatóban dr. Filvig Géza. A városvezető hozzáfűzte: „a birtokba­vétel még nem történt meg, de folyamatban van”. Elmondása szerint most az lesz a következő lépés, hogy a társaság belefog a „lőszermentesítés, a talajmérés és a tervezés” munkálataiba, amit azért tart örömteli fejleménynek, mert ez a projekt „összefügg a híd megépülésével”, és abban is lehet bízni, hogy a kihasználatlanul álló területen „egy eredményes, jó fejlesztés” valósul meg.

A projekt elvi beleegyezésének elfogadásakor a PIP Kft. ügyvezető igazgatója, Csuka László Zoltán részletesen is nyilatkozott a tervekről. A cégvezető akkor elárulta: a Paks II. beruházás kivitelezésére csak alvállalkozóból több száz fog érkezni a régióba, és ők mind nagy létszámú stábbal dolgoznak.

A volt szovjet laktanya bejárata a Foktői úton
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Az építkezés legaktívabb időszakában előreláthatólag körülbelül nyolcezer dolgozó elhelyezésére lesz szükség, és ezt nem kizárólag Paks területén szeretnék megoldani. Csuka – az orosz fél jelzése nyomán – úgy számolt, hogy 600-700 lakásra és házra lesz szükség, hogy elhelyezzék a mintegy 1500 mérnököt és 6500 munkást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában