újjászervezés

2020.02.06. 07:00

Az átvilágítás után átalakítják a városi cégeket Baján

A városi cégek átvilágítása után átalakításokba kezd az önkormányzat. Ettől az újjászervezéstől átláthatóbb és egyszerűbb működést, tisztább viszonyokat remélnek.

PN

Ezekben a napokban a Szentháromság téri főátlón bizonyíthatnak a városi cég útjavító szakemberei

Forrás: Petőfi Népe

Vita nélkül, ám megosztott voksolás mellett döntött a képviselő-testület csütörtöki ülésén a kommunális nonprofit kft. és a temetkezési kft. átalakításáról. A beolvadásos szétválás célja, hogy a kertészeti, köztisztasági és gyepmesteri ágazat a jövőben a névváltoztatás előtt álló temetkezési kft.-be kerüljön át, ettől az erőforrások jobb kihasználását és a profiltisztítást reméli a városvezetés. A kommunális kft. így az építési ágazat feladataira koncentrálhat, utak és járdák javítására, forgalomtechnikai teendőkre, csatornák állapotára.

További elvárás, hogy a kommunális kft. ne végezzen vállalkozási, piacorientált tevékenységet, a Vaskúti úti anyagdepó és a homokbánya üzemeltetése mellett városi megrendelésre az utak és járdák javítása, karbantartása, építése legyen a fő feladata. Emellett a cégen belül jöjjön létre egy karbantartói részleg, ami az önkormányzati intézmények – könyvtár, múzeum, óvodák, bölcsődék, polgármesteri hivatal –, illetve a városi gazdasági társaságok ilyen feladatait látja el. A nyereséget nem termelő, a piacon működő kisgép- és szerszámcentrumot pedig megszüntetik. Az átalakuláshoz szükséges jogi és gazdasági folyamatokhoz a független könyvvizsgálói feladatokkal dr. Francsovics Istvánt bízza meg a város, 500 ezer forintos díjazás mellett.

Nem kétséges, hogy útépítésre bőséges lehetőséget tud biztosítani a város. Az ülésén más téma kapcsán szóba kerültek a belterületi burkolatlan utak.

Széll Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke elmondta, hogy ezek felmérése, az adatok pontosítása zajlik, több mint ötven utca, mintegy 13 kilométernyi szakasz vár szilárd burkolatra. A terveztetés és engedélyeztetés teendői után a pénzügyi lehetőségek és az igények függvényében szeretnének ezen az állapoton javítani, reményeik szerint megnyílnak a kisvárosi útépítések támogatását célzó pályázati lehetőségek, ezek megcélzására fel kell készülni.

Szintén változik a felállás a városi kommunikációban. Az eddigi, a Bajai Marketing Kft. által felügyelt Bajai Televízió, Bácskai Napló és a baja.hu beolvad a Bajai Rádiót üzemeltető Baja Hangja Kft.-be. Ettől a hatékonyság növekedését, a színvonal emelkedését és a hirdetési piacon hatékonyabb fellépést remélnek a döntéshozók. Ezen átszervezés kapcsán Kovács Csaba képviselő felvetette Hajdú Miklósnak, hogy az előző években ellenzékiként a Baja Hangja Kft. megszüntetését szerette volna, alpolgármesterként viszont egészen más állásponton van.

Ezekben a napokban a Szentháromság téri főátlón bizonyíthatnak a városi cég útjavító szakemberei
Fotó: Petőfi Népe

– Nem véletlenül nem támogattuk az évről évre nyújtott 15 millió forintos támogatást, amit nem megfelelően használt fel, gyakorlatilag ebből a támogatásból élt, kereskedelmi rádiós lehetőségeit nem használta ki, nem termelt olyan bevételt, amivel a városi támogatást kiválthatta volna. Ez az átszervezés erre biztosít lehetőséget – érvelt Hajdú Miklós. Ezt az átszervezést is megosztott szavazással fogadta el a testület. Ennél a folyamatnál is dr. Francsovics István a könyvvizsgáló, félmillió forintért.

Cégvezetőket pályáztatnak

Négy, száz százalékban az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság ügyvezetői posztjára írt ki pályázatot a testület. Erről egyhangúlag voksoltak a képviselők. Az átalakításokban érintett kommunális, temetkezési kft., valamint a Baja Hangja Kft. mellett a távhő-szolgáltató Baja Energetika Kft. ügyvezetői álláshelye is ebbe a körbe került. Döntések február végére várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában