Kalocsa

2019.12.10. 14:00

Több szociális bérlakásra lenne szükség

Megtartotta szokásos év végi közmeghallgatását a kalocsai cigány nemzetiségi önkormányzat. Az októberi választáson újabb öt évre kapott bizalmat a korábbi, Sztojka István vezette csapat, idéntől kiegészülve plusz egy fő képviselővel.

Zsigmond Enikő

Filvig Géza polgármester (jobbról) elmondta, hogy hirtelen nagy csoda nem várható, de néhány év múlva mindenki érezni fogja a javulást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

A cigány közösségi házban tartott fórumon több városi képviselő, dr. Kiss Csaba jegyző és dr. Filvig Géza polgármester is részt vett, ezzel is jelezve, hogy a városi önkormányzat egyik kiemelt feladatának tekinti a helyi cigánysággal a párbeszéd alapú együttműködést.

– Önkormányzatunknak kiemelt feladata, hogy a városban mindenki érezze, hogy az önkormányzat értük van, rajtuk akar segíteni. A cigány az a nemzetiség a városban, amely leginkább támogatásra szorul, ezt kiemelt témaként kezeli az önkormányzat – mondta Filvig Géza, majd azzal folytatta, hogy ezen belül is nagy hangsúlyt kapnak a gyermekek, fejlődésük körülményeinek a biztosítása, és ha valakinek átmeneti gondja van, akkor is a gyermek ottmaradhasson a családban.

A következő súlypont az idősekről való gondoskodás, valamint a szociális bérlakások kérdése. Mivel az önkormányzatnak is vannak korlátai, a cigányság segítségét kérte azok kiszűrésűben, akik visszaélnek a támogatási rendszerrel, és ezzel a tényleges rászorulók elől veszik el a támogatást. Mivel a városi szociális bérlakások állapota meglehetősen rossz, a polgármester türelmet kért a probléma megoldásában. Két évben jelölte meg azt az időt, amíg számításai szerint ezt a kérdést sikerül helyre tenni.

– Hirtelen nagy csoda nem várható, de ha egy korrekt együttműködés alakul ki a kalocsai cigánysággal, akkor néhány év múlva mindenki érezni fogja a javulást – mondta a polgármester.

A közmeghallgatáson Egri András képviselő számolt be az év történéseiről, melyekből akadt bőven, közös kirándulások, adománygyűjtések, megemlékezések, városi ünnepségek, közösségi programok, véradások, romajális, gyermeknap és romanap, előadások, ruha- és élelmiszercsomag-osztás, gyerekprogramok, szakképzések indítása.

Az ötéves ciklusra vonatkozó terveket már Sztojka István elnök ismertette, melyben felzárkóztató képzés, a nyolc általános iskolai végzettség megszerzésére irányuló tanfolyam, ösztöndíj a hármas átlag feletti tanulóknak, roma ifjúsági klub indítása, különböző sport és oktatási programok szerepeltek, valamint a fiatal családosok szociális bérlakásban való elhelyezése. A cigánylakta periférikus területeken a környezet rendezése, utak, árkok, járdák rendbetétele, a szinte járhatatlan utak leaszfaltozása, térfigyelő kamerák kihelyezése a kitűzött cél, és szeretnék elérni, hogy aki szociális segélyt kap, annak ingyen legyen a szemétszállítás, aki pedig közmunkában dolgozik, annak a teljes összeg ötven százaléka.

A jelenlévők megerősítették, hogy sok család gondjain csak szociális bérlakásban való elhelyezésükkel tudna segíteni a város. Elhangzott az is, hogy a Kertekalján szinte járhatatlan az út, az utcában se kábeltévé, se vezetékes gáz, se internet nincs, a csapadékvíz elvezetése se megoldott.

Filvig Géza polgármester (jobbról) elmondta, hogy hirtelen nagy csoda nem várható, de néhány év múlva mindenki érezni fogja a javulást
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Rostás Istvánné a Malomszögben lakik lányával és hat unokájával egy szoba-konyhás lakásban, ahol se fürdési lehetőség, se villany nincs. Segítséget kért, hogy az utcában lévő, üresen álló önkormányzati szociális bérlakásba átköltözhessenek. – Rendbe hoznánk és fizetnénk a bérleti díjat, rezsit rendesen, csak így tudnék az unokáimnak olyan körülményeket biztosítani, hogy tanulni, tisztálkodni tudjanak – mondta.

A fórumon az egyik hozzászóló felvetette, hogy miért csak a 65 év feletti lakosok kapnak húsvétkor és karácsonykor önkormányzati támogatást, holott lehet, hogy a rokkantnyugdíjasok jobban rá lennének szorulva életkortól függetlenül.

Javaslatként elhangzott az is, hogy összefogással gyűjtsenek pénzt a kalocsai kórháznak MR-készülékre, hogy ne kelljen messzire utazni a vizsgálatért és csökkenjen a várakozási idő. – Én csóró vagyok, de beszállnék ebbe pár ezer forinttal, közöttünk is sok az öreg, a beteg, nagy segítség lenne – mondta az egyik résztvevő.

Még egy súlyos társadalmi probléma is hangsúlyt kapott a fórumon. A fiatal cigányok körében egyre terjedő kábító hatású szerek használatáról Répási Tamásné őrnagy, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója beszélt. Mint elmondta, szinte szélmalomharcot folytatnak, ugyanis a bódító hatású szereket olyan anyagokból kutyulják össze házilag, rossz körülmények között, melyek alkotóelemei nincsenek tiltólistán. A megtalált szerek bevizsgálása hosszadalmas folyamat, s mikorra egy-egy újabb összetevőt fel tudnak vetetni a listára, már régen megváltoztatták az összetételét. De mint Répási Tamásné elmondta, kiemelten kezelik a témát, és mindent megtesznek, hogy kiszűrjék a gyártókat és a forgalmazókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában