Kecskemét

2019.11.22. 11:30

Új fogyasztók is csatlakoznak a távhőhöz és megújulnak a hőközpontok

Sajtónyilvános projektindító eseményen mutatta be Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. az Új fogyasztók távhőrendszerre csatlakoztatása és a távhő rendszer korszerűsítése Kecskeméten című programját csütörtökön Kecskeméten, az Aranyhomok Business Wellness Hotelben.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásából megvalósuló projekt részleteit Pék Gáspár főmérnök ismertette. Elmondta, hogy közbeszerzési eljárás lebonyolítása után induló projekt főbb elemei közé tartozik az új fogyasztók távhőre csatlakoztatása, felhasználói hőközpontok kialakítása, a fűtőművek modernizálása és új távvezeték építése. A projekt része a hőközpontok szétválasztása, azaz a végcél, hogy minden társasháznak legyen külön hőközpontja. A projektben mintegy 1,4 milliárd forint költséggel 52 felhasználói hőközpontot alakítanak ki és 27 hőközpontot korszerűsítenek szivattyúcserével. Összekötő távvezetéket építenek a Nyugati Városkapu fejlesztési területe és a Szultán utcai Fűtőmű összekötésére, mellyel a Rudolf Laktanya területén lévő új fogyasztók távhőellátását oldják meg. A Széchenyi városi Fűtőműben pedig lecserélik a primer keringető szivattyúkat korszerű, energiatakarékos, frekvenciaváltóval szabályozott berendezésekre.

A projektindítón elhangzott, hogy Kecskeméten a téli időszakban visszatérő problémát jelent a lakossági füstből származó légszennyezettség, ezért különösen fontos, hogy hatékony megoldás szülessen a problémára. Ha 100 lakóingatlan csatlakozik a távhőre, akkor éve szinten 64 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a település levegőjébe. Következő, két és fél milliárd forint beruházás keretében pedig megújuló energiát hasznosító fűtőművet állítanak a fogyasztók szolgálatába, ami hozzájárul Kecskemét energetikai függetlenségéhez.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában