Kunszentmiklós

2019.11.28. 13:15

Ritka darabokat mutatott be a népigyöngyékszer-készítő

Juhász Csabáné kunszentmiklósi népigyöngyékszer-készítő munkáiból nyílt kiállítás a minap Szalkszentmártonban. Az alkotó ritkaságszámba menő darabokkal lepte meg a közönséget.

Gulyás Sándor

A kalotaszegi gyöngyös párta gyönyörű, de elkészíteni nehéz

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Juhász Csabáné, a kunszentmiklósi Varga Domokos Művelődési Központ dolgozója alig több mint tíz esztendeje foglalkozik gyöngyfűzéssel. Keze alól számtalan míves ékszer került ki ez idő alatt.

– Tizenegy éve annak, hogy gyermekeim beléptek a helyi néptánccsoportba, majd néhány hónap múlva már résztvevői voltak a Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos Töröksíp Nemzetközi Népművészeti Alkotó Táborának. Ott ismerkedtem meg Szeghalminé Ócsai Mariann-nak köszönhetően a népi gyöngyfűzés fortélyaival. Később a Hagyományok Házában megszereztem a népi játszóházvezetői képesítést, majd tavaly elvégeztem a népi gyöngyészet tanfolyamot. A tanulást természetesen nem hagyom abba, a továbbképzésre már beadtam a jelentkezésem – emlékezett vissza Juhász Csabáné.

A kunszentmiklósi népi­gyöngyékszer-készítőnek a hagyományos motívumok és technikák ma már nem jelentenek kihívást, hiszen szinte valamennyit kipróbálta, ismeri és alkalmazni is tudja azokat. Kedvence a sárközi, ami nagyon színes és sokrétű. A Hagyományok Házában rendezett tanfolyamon lehetősége volt a kalotaszegi párta elkészítésére, ami a tájegység népviseletének ünnepi darabja. A fejdísz alapja egy gyöngyözött keret, melyet flitterekkel, gyöngyökkel díszített, úgynevezett hímzett pártatakaró tesz teljessé. Elkészítése rendkívül nagy odafigyelést és rengeteg időt igényel. A több ezer gyöngy közel másfél-két kilogrammra becsülhető. Számomra mostanig ez volt a legnagyobb kihívás. Az eredményt látva elmondhatom, hogy megérte a fáradságot, annál is inkább, mert hazánkban korábban csak egyszer tanították a technikát, a második alkalmon, ami tudomásom szerint az utolsó képzés volt, én is részt vehettem – mesélte büszkén a kunszentmiklósi kézműves.

Juhász Csabáné munkáival Szalkszentmártonban mutatkozott be először. A közönség az elmúlt tíz esztendő legszebb alkotásait csodálhatta meg. A sárközi mellett erdélyi, moldvai minták és kárpátaljai gyöngyök kerületek a tárlókba.

– Legnagyobb álmom a kalotaszegi gyöngyös kötő elkészítése, és a pártának egy olyan takarót csinálni, amit Kunszentmiklós címere díszítene. A megszerzett tudásom mindenképpen át kívánom adni. A tervek szerint a közeljövőben Szalkszentmártonban, majd helyben is indul gyöngyfűző szakkör. Sajnos a gyermekekkel sokkal nehezebb a dolgom, mint a felnőttekkel. A fiatalok annyira fel vannak gyorsulva, hogy kell egy-másfél óra, hogy le tudjanak lassulni, a gyöngyfűzéshez ugyanis odafigyelés és türelem kell – tette hozzá Juhász Csabáné.

Juhász Csabáné ma már jól ismeri a népi gyöngyfűzés csínját-bínját
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Gyöngyözött keret a párta alapja

A gyöngyös párta a kalotaszegi népviselet ünnepi darabja. A lányok a konfirmációtól (13 éves kortól) az esküvőig viselték. Ha a lány egyszer feltette a pártát, akkor minden ünnepi alkalommal viselnie kellett. A fejdísz alapja egy gyöngyözött keret, melyet flitterekkel, gyöngyökkel díszített, úgynevezett hímzett pártatakaró tesz teljessé. A párta elkészítése a gyakorlott kézművesnek is 80–90 munkaórájába telik.

A kalotaszegi gyöngyös párta gyönyörű, de elkészíteni nehéz
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában