Kerekegyháza / Galériával

2019.11.23. 07:00

Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes

Rendhagyó énekórát tartott pénteken a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói számára a Muzsikás együttes a Katona József Művelődési Házban. A program célja a népzene, a hagyományok szeretetének elmélyítése volt.

Gulyás Sándor

Az előadás a korosztályokhoz illeszkedett, a diákok a zenei élmény mellett több népi hangszerrel is megismerkedtek.

Muzsikás együttes több, mint tíz éve járja az ország általános- és középiskoláit a Rendhagyó énekóra programmal. Küldetésüknek tekintik, hogy mind több gyermekhez közel vigyék kultúránk egyik legszebb kincsét, a magyar népzenét.

– Kodály és Bartók hazájában a zeneoktatás egyre jobban háttérbe szorul, pedig a zene meghatározó szerepet tölt be életünkben.

Elsősorban a lélek karbantartására szolgál, és ha a lélek rendben van, a test is egészséges. Bizonyított dolog, hogy a rendszeres zenei élmény az agyat más állapotba hozza, fokozza a koncentráló képességet, a teljesítményt, könnyebbé téve tanulást. Ezért határoztuk el több mint tíz évvel ezelőtt, hogy végigjárjuk a magyar iskolákat és elmeséljük, miért fontos a zene az ember életében, ami saját eszközeinkkel, a népzene segítségével tudjuk közvetíteni. A rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene olyan élményhez juttatja az iskolás korú gyermeket, amelyek végig kísérik életüket. Fő támogatónknak, a MOL Zrt-nek köszönhetően idén hatvan oktatási intézménybe tudunk eljutni – hangsúlyozta Hamar Dániel, a Muzsikás együttes alapító tagja.

A rendhagyó énekórán a kerekegyházi diákok több tájegység muzsikájával, valamint népi hangszerekkel, egyebek mellett a tamburával, a nagybőgővel és a gymesy ütőgordonnal is megismerkedhettek a Muzsikás együttes tagjainak jóvoltából. Az előadásban a hallgatóság is aktív szerepet vállalt, diákok a közismert dalokat együtt énekelték a zenészekkel.

A Muzsikás együttes a kerekegyházi fellépése előtt pár nappal nagyszabású koncertet adott Lisszabonban a Teatro da Trindade-ban. Idén még Lengyelországba és Norvégiába elviszik az autentikus magyar népzenét. Karácsonykor pedig a MÜPA színpadán lépnek a közönség elé. Megjelenésre vár a „Párhuzamok és kontrasztok” című új lemezük, amit Amadinda Ütőegyüttessel közösen készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában