Foktő

2019.11.04. 11:30

Őszi motívumokkal dekorálták ki a falut

Hagyományt teremtettek az őszi utcadekorációs versennyel Foktőn, ahol először néhány évvel ezelőtt hirdettek vetélkedőt a klasszikusan népi eszközökkel készült, a házak portáján felépített installációk számára.

Gábor János

A "Motoros tökfej" második helyezést ért el a versenyen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Mostanra a falu nagy részén találhatók dekorációk, ám magára a versenyre kevesen neveznek. Ez a szervező önkormányzathoz érkezett visszajelzések szerint annyit jelent, hogy az ajándékok helyett inkább maga az utcaszépítés fontos az embereknek. Ettől függetlenül idén is értékes nyereményeket, modern kerti és konyhai berendezéseket osztottak ki a csütörtöki eredményhirdetésen.

Az utcadekorációs verseny egyik ötletgazdája, Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester elmondta: a legszebb installációkat egyenesen keresik a Foktőre érkező emberek, miután meglátnak róluk egy-egy fotót a közösségi médiában. Évről évre látványos és tradicionális alkotások születnek, egyszerű, természetes alapanyagok felhasználásával, mint fa, kukoricaszár, kóró és persze tök, de ebben az évben volt, aki még a portáján felgyűlt avart is beépítette, mutatott rá Battáné, a „Fürdőkádban ül a Mari” fantázianevet viselő alkotásra utalva, amelynek főszereplője egy kádnyi levélben lubickol.

Utóbbi „mű” egyébként a dobogó alsó fokára emelte a készítőt, Papp Zoltánnét, míg a második helyet a beszédes című „Motoros tökfej” alkotója, Kállainé Kovács Emese szerezte meg.

A „Motoros tökfej” második helyezést ért el a versenyen
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A versenyben az első Berta-Kopasz Éva Lídia lett, a „Kukoricát morzsoló öregasszonyokkal”. A verseny egyébként a község kohézióerősítő programjának egyik eleme, és az önkormányzat azon törekvésének része, amellyel a jellegzetesen foktői hagyományokat szeretnék megőrizni.

A „Fürdőkádban ül a Mari” fantázianevet viselő alkotás
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Egy nagyobb beruházás keretében pont ezért alakították nemrég tájházzá a község egyik utolsó parasztházát is: itt kukoricafosztást, lekvárfőzést, más hagyományos programokat szerveznek, hagyományos eszközökkel, így őrizve meg a helyi folklórt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában