Kalocsa

2019.11.06. 11:30

Felkészülnek a változásokra, cél a modernizáció

Bővülés és gazdaságmodernizáció nyílt nap címmel szerveztek agrárelőadást hétfőn Kalocsán. A fórumon szó esett a fejlesztési lehetőségekről, és a precíziós gazdálkodásról is beszéltek a meghívott szakértők.

Gábor János

Szigeti Tamás (középen) a nyílt napra érkezett gazdákkal beszélgetett az előadások közti szünetben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Szigeti Tamás, az ingyenes rendezvénysorozatot szervező Agrárközösség mérnöke szerint 2020 után, amikor véget ér az Unió legutóbbi, hatéves költségvetési ciklusa, változni fog a gazdasági környezet, ami vélhetően új feltételekkel biztosítja majd a mezőgazdasági támogatásokat 2021 és 2027 között. Mivel akár a friss pályázati kiírásokban is lehet csúszás, Szigeti szerint fel kell készülni a változásokra, ezért minél több fórumon bemutatják a gazdáknak a szegmensben rejlő lehetőségeket. Ezért szerveznek előadássorozatot, aminek első állomását Kalocsán tartották meg, hétfőn.

– Ez a témakör most azért kapott nagy szerepet, mert az éghajlat- és klímaváltozás miatt szükségszerű, hogy fejlesztéseket vezessenek be a gazdálkodók. Ez alatt nem is feltétlenül a gépekre, technológiákra gondolok, hanem a gondolkodásmódra és a gazdák nyitottságára – vázolta fel Szigeti Tamás.

– A gazdálkodóké egy elöregedő társadalom, fiatalításra van szükség, ezért magát az agrárszakmát is népszerűsítenünk kell. Erre már van néhány program, de úgy gondoljuk, hogy a technológiai forradalom még közelebb hozhatja az ágazathoz a fiatalokat – vélekedett.

Szigeti Tamás (középen) a nyílt napra érkezett gazdákkal beszélgetett az előadások közti szünetben
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Az agrármérnök felvetésünkre elmondta: bár hazánkban még nem engedélyezett a permetező drónok használata, úttörő lehetőség lenne mind a haszonnövények gazdaságos vegyszer- és tápanyagellátása, mind pedig a talaj jobb megismerése szempontjából. Szigeti szerint a további feladatuk az, hogy a merőben szokatlan módszereket, valamint a bonyolult hazai és uniós előírásokat leegyszerűsítsék a gazdálkodók számára. A precíziós eszközöket ráadásul azért szükségszerű mihamarabb megismertetni velük, mert az látszik, hogy az Unió a jövőben ezek bevezetéséhez, illetve különböző elektronikus adatszolgáltatásokhoz fogja kötni a területalapú támogatások folyósítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában