galériával

2019.11.29. 17:30

Erdélyi alkotás nyerte a Lakiteleki Filmszemle fődíját

A Gyimesi-völgyek hangjairól mesélő, erdélyi alkotás nyerte a 19. Lakiteleki Filmszemle fődíját, melynek eredményhirdetését pénteken tartották a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke bejelentette: jövőre új hagyomány születik, mely során a legifjabb filmrendezők kerülnek reflektorfénybe.

Koós Kata

Fotó: Bús Csaba

Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla díjas filmrendező emlékezetére hirdette meg idén immár 19. alkalommal a Lakiteleki Filmszemlét a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Dunaversitas Egyesület mellett a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen, melynek november 27-29. között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. A filmszemlére krónika, körkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra idén 116 alkotás érkezett a Kárpát-medencéből, melyek közül az előzsűri döntése alapján 31 film jutott a versenyprogramba.

A filmszemle eredményhirdetését pénteken tartották a népfőiskola Kölcsey Házában. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a zsűri elnöke köszöntötték a megjelenteket, és értékelték az idei pályaműveket.

A zsűrielnök beszédében a filmszemle közösségalkotó erejét méltatta, majd örömét fejezte ki a magas határon túli részvétel kapcsán.

Lezsák Sándor bejelentette: jövőre nem lesz ilyen jellegű filmszemle, a 20. alkalom felhívását jövő tavasszal teszik majd közzé, és 2021-ben rendezik a jubileumi filmszemlét. Jövőre ugyanis a reflektorfény a fiatalságra irányul.

– Tovább kell lépnünk. Sára Sándornak az a hagyatéka, hogy minél több fiatalt kell bevonni a filmkészítés rejtelmeibe. A jövő esztendőben egy Kárpát-medencei vetélkedőt hirdetünk majd, melyben várjuk a tizenévesek és 25 éves korig a fiatalok kisfilmjeit – fejtette ki, majd hozzátette: a hagyományos és a kifejezetten a fiatalságot megcélzó filmszemlék a jövőben évente váltják majd egymást.

Az idei filmszemle fődíját, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forintos különdíjat, továbbá az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet különdíját az erdélyi, szépvízi Daczó Katalin által rendezett A völgy hangja című alkotás kapta.

Kövér László, az Országgyűlés elnökének 600 ezer forintos különdíját, valamint a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör, a mórahalmi KAPOCS Népfőiskola, a jakabszállási Nyugdíjas Klub és a kunszállási Aranyalkony Nyugdíjas klub egyenként 25 ezer forintos különdíját a budapesti Lukács Csaba által rendezett Gyökérkeresők – ezredvégi emberkereskedelem című alkotás nyerte el.

A Miniszterelnökség 500 ezer forintos különdíját az erdélyi, székelyudvarhelyi Fazakas Szabolcs és Barabás Árpád által rendezett ”A Tejút című alkotás kapta.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos különdíját, valamint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját a székelyudvarhelyi Szabó Attila által rendezett Szőnyeg alá söpört negyed című alkotás nyerte el.

A Petőfi Népe 50 ezer forint értékű különdíját a budapesti Katona László által rendezett A Taplász című alkotás kapta.

A völgy hangja

Daczó Katalin filmje a Gyimesvölgye férfikórus mindennapjaiba történő betekintés révén a Gyimesek-völgye falvainak, közösségeinek különleges világáról mesél, melyben hagyomány és jövő hangjai fonódnak harmonikus dallammá. Báránybégetés, vonatfütty, autószerelés, bobkocsi suhanása, pedagógus magyarázata, harangzúgás, újszülött gyermek gőgicsélése, ima és sok-sok éneklés adja az erdélyi völgy értékekkel telített, egyedi és sokszínű melódiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában