Kecskemét / Galériával

2019.11.23. 07:00

A zeneiskola 125 éve áll a zenetanítás szolgálatában

Kecskeméten az M. Bodon Pál Zeneiskola 125 éves jubileuma alkalmából múltidéző kiállítás nyílt csütörtökön az iskola díszterme előtt. Az ünnepségen a vendégek a különböző hangszercsaládokat is megismerhették.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A tárlatmegnyitón Miklósné Faragó Csilla intézményvezető köszöntötte elsőként a vendégeket. A város részéről dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester mondott beszédet, melyben saját élményeit is felelevenítette.

– A zeneiskola 125 éve áll a zenetanítás szolgálatában. Fiatal fiúként bár inkább a sport vonzott, de én is jártam zongoraórákra. Akkor még nem éreztem fontosságát, később a főiskolán jöttem rá, milyen sokat nyerek általa. A gyermekeim szintén tanulnak zenélni, így családilag is kötődöm az M. Bodon iskolához. Gyakran átéltük már a diákok hangversenyeinek különleges hangulatát, a zenei műsorok közösségteremtő erejét. Köszönettel tartozunk az iskola régi és új vezetésének, amiért ilyen magas színvonalon szolgálják a hangszeres oktatást. Reméljük ez még hosszú időn át így lesz – mondta.

A műsor során az igazgatónő felelevenítette az iskola 125 éves történelmét. 1894 szeptemberében nyitotta meg kapuit az M. Bodon Pál Zeneiskola jogelődje, a Városi Zeneiskola az egykori Adler házban. Két tanteremben, zongora és hegedű tanszakkal indult el két tanárral és 14 növendékkel. Bár sok nehézséggel kellett az elején megküzdeniük, a siker gyorsan jött. Az évek alatt folyamatosan bővült, mind az oktatott hangszerek száma, mint a tanárok és diákok létszáma. Az iskola is többször költözött, a mai helyére, a Bihar utcába 1994-ben került. Az iskolában ma 29 tanteremben, hét tanszak működik, több mint ötven zenetanár közel 800 gyermeket oktat.

A megnyitó műsorát színesítette az M. Bodon iskola növendékeiből álló fuvola zenekar játéka. A tárlat egy részét régi fotókból álló tablókból állítottak össze, mely egész évben megtekinthető. A műsor idejére pedig a pódiumon az iskola hangszereiből bemutatót válogattak össze. A kiállítás ideje alatt az érdeklődők a zeneiskola 1894-es naplóját is megtekinthették, melyet év közben vitrinben őriznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában