Kecskemét / galériával

2019.10.20. 13:33

Új élet lehetőségét kínálják a fogvatartottak számára

Immár harmadik alkalommal szépültek meg a kecskeméti Református Temető régi sírhelyei a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai jóvátételi munkája nyomán szombaton. Az intézet és az egyház közötti régi szoros kapcsolatra alapozva indították útjára a Tisztelet a múltnak címet viselő programot, melynek keretében 20 fogvatartott takarította ki azokat a végső nyughelyeket, melyeket az idős hozzátartozók már nem tudnak gondozni, illetve a rendbetételre szoruló régi sírok is visszanyerték szépségüket.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Kovács Gyula alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnok helyettese elmondta, hogy a 2020 nyaráig tartó Fogvatartottak reintegrációja nevet viselő EFOP 1.3.3. projektet a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága több mint négymilliárd forintos Európai Uniós forrásból közösen indította útjára. A program a szervezet reintegrációs tevékenységével szorosan együttműködve valósul meg és fontos elemét jelentik a különböző formában végzett jóvátételi munkák. A program minden magyar bv intézetben folyik, Kecskeméten 56 ügyféllel zajlik a munka, akik között vannak letartóztatottak, jogerős ítéletet töltők és fiatalkorúak is. A jóvétételi munka lényege, hogy a fogvatartottak nem közvetlenül a sértetteknek nyújtanak jóvátételt, hanem a helyi közösség számára. Ez elősegíti a fogvatartottak felelősségvállalásának és a közösségi értékekhez való kapcsolódásának erősödését.

A reintegráció során tanfolyamokkal, szakmai képzéssel, egyéni- és csoportfoglalkozásokkal is segítik az öt évnél kevesebb időt bv intézetben töltő fogvatartottakat visszailleszkedni a társadalomba. A kecskeméti intézetben asztalosipari szerelő képesítést szerezhettek a lakók, a 240 órás képzésre többszörös volt a túljelentkezés, amit végül 15-en kezdtek el és sikeres vizsgát tettek. Az ügyfeleknek szabadulás után egy évig utógondozással segít az intézet a munkakeresésben és az ügyintézésben, így kínálva perspektívát egy új élethez.

A reintegrációs projekthez 39 hozzátartozó is csatlakozott, akik szintén részt vehettek a csoportfoglalkozásokon. Ez azért fontos, mert a családtagokat is megviseli szeretteik hosszú távolléte.

Zilahi Kálmán temetővezető elmondta, hogy örömmel üdvözölték a visszatérő segítséget, melynek nyomán a korábban borostyánnal befutott vadregényes sírkert most már gondozott képet mutat, s így vált láthatóvá Csányi János, a város hajdani polgármesterének sírja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában