kalocsa

2019.10.04. 11:30

Rekordszámú horgász van az országban

A Kalocsai Horgászegyesület taglétszáma arányaiban szinte ugyanúgy emelkedett (500-ról 921 főre), mint a Magyar Országos Horgász Szövetségé (MOHOSZ), derült ki előbbi szervezet fó­rumán, amelynek vendége dr. Szűcs Lajos MOHOSZ-elnök volt.

Gábor János

Balról: Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Szűcs Lajos országos- és dr. Igaz Ferenc kalocsai egyesületi elnök a fórumon

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Szűcs Lajos a fórumon ciklusértékelésre vállalkozott, a szervezet jövőre esedékes választása előtt. – Ami­kor 2013-ban elkezdtük a munkát, akkor nem gondoltuk volna, hogy ilyen mértékű változásokat sikerül végezni – állapította meg dr. Szűcs Lajos MOHOSZ-elnök. – Csak néhány tény és adat: 280 ezer volt a regisztrált és állami jeggyel rendelkező horgászok száma. Ez néhány nappal ezelőtt 528.904 volt, de hogy idáig vezessen az út, ahhoz nagyon komoly jogszabályalkotása és átalakulása volt az egész MOHOSZ-nak. Mára 1090 tagegyesülettel működő civil szervezet, több mint 1200 halőrünk van, akik óvják és védik a természetet, vigyázzák a rájuk bízott eszközöket, és 2013 vége óta nincs Magyarországon természetes vízi, kereskedelmi célú halászat – összegezte.

A szövetségvezető szerint az utóbbi döntés kedvező eredménye jól látszik a fogási eredményeken, hiszen egyre több halat fog a tagság, akik számára az ügyintézést is sikerült egyszerűbbé tenni. Megszűnt „a régi beidegződés, a papíralapú okmányrendszer” (amely igény szerint még elérhető – ezzel kedveztek az idősebb pecásoknak), bár a horgászkártyával nem volt egyszerű dolguk, hiszen félmilliót kellett kibocsátani, és ez „még a nagyobb bankoknak sem könnyű feladat”, fogalmazott. Szűcs bejelentette: a plasztik igazolványhoz kapcsolódó szolgáltatások köre bővülni fog: baleset-biztosítás, üzemanyag- és mobiltelefon-kedvezmények is járhatnak majd hozzá, sőt, egy rajta elhelyezett QR-kód segítségével elektronikusan vezethető és ellenőrizhető lesz a fogási napló.

Balról: Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Szűcs Lajos országos- és dr. Igaz Ferenc kalocsai egyesületi elnök a fórumon
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Úgy gondoljuk, hogy a nagy taglétszám jelentős része új horgász, de azt is tudjuk, hogy többen megértették: nem baj, ha olyan okmányokkal rendelkeznek, amelyek tiszta körülményeket teremtenek – mondta el kérdésünkre dr. Szűcs, megjegyezve, hogy érezhetően kifehéredett a hazai horgászat. – Természetesen tudjuk, hogy vannak olyan helyek, ahol működik az illegális halászat, de ez sokkal kevesebb, mint néhány évvel ezelőtt volt, ezt bizton állíthatom – szögezte le. Az elnök hozzáfűzte: lévén ő maga is kardoskodott a vonatkozó jogszabály megalkotásáért, még mindig jó ötletnek tarja, hogy a horgászegyesületek gazdálkodnak a természetes vizeken, bár nem biztos, hogy mindegyikük folytathatja majd a munkát. Azok a szervezetek, amelyek „nem megfelelő módon kezelik” a területeket, „nem biztos, hogy meg tudják hosszabbítani a szerződésüket a MOHOSZ-szal”, húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában