Kunszentmiklós

2019.10.20. 07:00

Napelemparkban termelik az áramot

Befejeződött a kunszentmiklósi polgármesteri hivatal és a városi sportcsarnok energetikai korszerűsítése. A Település- és Területfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló ötvenmillió forintos beruházás két ütemben készült el, elsőként a sportcsarnok kapott napelemeket. Az előzetes becslések szerint az új rendszer, a környezettudatosság mellett, tejes egészében kielégíti a két intézmény áramszükségletét.

Gulyás Sándor

Nemcsak energiát termelnek, az időjárás viszontagságaitól is védenek a napelemek

Forrás: Petőfi Népe

A településen 2012-ben valósult meg először önkormányzati napelemes beruházás, az akkori Endrédy utcai általános iskola épületében, ami a mai napig költséget takarít meg a városnak. Az elmúlt öt évben mindkét intézményben több energetikai beruházás valósult meg, a sportközpontban nyílászárócsere, külső homlokzati szigetelés, tetőszigetelés, kazáncsere történt, mint ahogyan a polgármesteri hivatal is teljesen megújult. A mostani napelemrendszer kiépítésével elmondható, hogy befejeződött a két intézményben a teljes körű energetikai korszerűsítés. A városháza udvarára telepített, lábakon álló napelemrendszer kettős funkciót tölt be. Egyrészt áramot termel, másrészt árnyékot ad, illetve megvédi a parkoló járműveket az esőtől és a hótól.

Nemcsak energiát termelnek, az időjárás viszontagságaitól is védenek a napelemek
Fotó: Petőfi Népe

A napelemrendszerek megvalósításával nem csak pénzt és energiát takarít meg az önkormányzat. A fejlesztések illeszkednek a megyei területfejlesztési program környezetgazdálkodás és klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elsődleges célkitűzéseihez, a fejlesztés eredményeként csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. A beruházások egymásra épülése egy komplex, városi szintű energetikai fejlesztést eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában