Baja

2019.10.29. 11:30

Munkába állt az új testület

Megalakult az új képviselő-­testület, a megbízólevelek csütörtöki átadása után hétfőn tettek esküt a megválasztott képviselők, akik ilyenkor szokásos döntéseket hoztak meg.

Kubatovics Tamás

Dr. Papp Zoltán jegyző, Nyirati Klára, László Károly és Hajdú Miklós

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

Jelentősen megváltoztak a körülmények, bár a Tisztelt Polgármester Úr! megszólítás is elhangzott. Nyirati Klára polgármester programbeszédében egyebek között elmondta, hogy megalakul a „Bölcsek tanácsa”, olyan tapasztalt szakemberekből, akik évtizedek óta segítették a város fejlődését. Kulcsfontosságúnak nevezte a szabad médiát, a városi lapnak, a rádiónak és tévének az objektív tájékoztatás eszközévé kell válnia, hangsúlyozta.

– A következő hetekben átvilágítjuk a város cégeit, a szakértelem a fontos. Cél a racionalizálás, hogy a város pénzét megfelelő módon költsük, spórolósan, a város érdekében – fogalmazott a polgármester.

Szavazott a testület a városvezetők javadalmazásáról, bár ebben nincs mérlegelési lehetőség. Nyirati Klára polgármester idegenyelv-tudási pótlékkal együtt havi 836.400 forint bruttó bért kap, emellett 125.460 forint költségtérítésben részesül. Hivatali és magáncélú használatra is rendelkezésére áll a városi Skoda Superb, az eddigi gyakorlatot folytatva mobilszámlájának ötödét maga fizeti, a laptop és az internet költségét a városi kassza állja. A két, hétfői megválasztott főállású alpolgármester bére nyelvpótlék miatt tér el.

Hajdú Miklós 624.200, László Károly 585.500 havi bérre jogosult, valamint 93.630, illetve 87.825 forint költségtérítésre. Hat bizottságot alapított a testület, ezek közül az ügyrendi és jogit vezeti ellenzéki képviselő, az előző ciklusban szintén ezt a tisztséget betöltő Kámánné dr. Bari Bernadett, a testület egyetlen jogi végzettségű tagja. Egy tanácsnokot választottak, Preininger Rozália a határon túli és nemzetközi kapcsolatok felelőseként dolgozik majd. Az ellenzékbe került Fidesz-­KDNP-listás jelöltjei közül Fercsák Róbert és dr. Vácity József lemondott, helyükre Csicsorné Polyák Judit és Rácz Péter került, mindketten indultak egyéni körzetben is és kezdő képviselőként foglalnak helyet a testületben.

Dr. Papp Zoltán jegyző, Nyirati Klára, László Károly és Hajdú Miklós
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Az alakuló ülésről Csubákné Besesek Andrea, volt alpolgármester előre bejelentetten távol maradt. A Sikeres Bajáért 9, a Fidesz-­KDNP 6 képviselőt juttatott a testületbe. Érdekesség, hogy 9-6 a nők-férfiak arány a testületben. Heten első alkalommal nyertek mandátumot.

Megváltják a szabadságát

Fercsák Róbert 45 nap benn­ragadt szabadsággal távozott a polgármesteri tisztségből. Februárban az áthozott napokkal együtt 69 nappal rendelkezett, ennek fejében szabadságmegváltásként 1,65 millió forintot kap, végkielégítése mellett. Utóbbit megemlítette Rácz Péter is, amikor kezdeményezte, hogy a volt polgármesternek és alpolgármestereknek a törvényben előírt háromhavi végkielégítését duplázza meg a testület. Ezt a javaslatot azonban a képviselő-testület többsége nem támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában