demográfia

2019.10.08. 12:16

Konferencián vitatták meg a kihívásokat Kiskunhalason

A Demográfia, egészség– és szociálpolitika tudományos konferenciasorozat tizedik rendezvényét a kiskunhalasi Városi Filmszínházban tartották a napokban.

Mester-Horváth Nikolett

A konferenciasorozat tizedik rendezvényét tartották meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Hazánk népességszáma csökkenő tendenciát mutat, szakemberek szerint negyven év múlva akár kétmillióval is kevesebb lehet az ország lakosságszáma. A népességfogyási és elöregedési folyamatok megállításának megoldásait keresi a kormányzat intézkedéseivel összhangban a tavaly januárban Kecskemétről útjára indított konferenciasorozat.

A rendezvény ötletgazdái prof. emeritus dr. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke és dr. Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere voltak. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy a megfelelő kommunikációs csatornákat használva minden generációhoz eljussanak a különféle szakemberek – orvosok, szakpolitikusok, egyházi vezetők – üzenetei.

Bártfai György professzor a rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a huszonnegyedik órában vagyunk, de összehangolt cselekvéssel a kedvezőtlen demográ­fiai folyamatok visszafordíthatók. A cél az, hogy minél több gyermek szülessen, minél tovább éljenek az emberek és minél jobb életminőségben érjék meg az idős kort. Ezekhez pedig nélkülözhetetlen a hazaszeretet, a hit és a hagyományok tisztelete.

A kórházak jövőjével kapcsolatban dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató kiemelte, egy egészségügyi intézménynek fel kell készülnie arra, hogy húsz-harminc év múlva is megfeleljen a helyi demográfiai kihívásoknak.

A konferenciasorozat tizedik rendezvényét tartották meg
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban bevezette a jegyes- és babacsomagot, valamint az iskolakezdési támogatást. Ezekkel próbálják ösztönözni a gyermekvállalást, támogatni a gyermeknevelést.

Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a szülők áldozatvállalása és a jövőbe fektetett hite csorbult az elmúlt évtizedekben, de bízik benne, hogy a fiatal házaspárok újra örömüket lelik a nagycsaládokban.

A tudományos konferencián olyan témákat jártak körbe, mint például a halasi kórház baba- és családbaráttá válása, a háromgenerációs családban való együttélés, a család- és nővédelem, a meddőség vagy az idős gondozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában